#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Stenograma discutiei lui Traian Basescu cu fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar

Stenograma discutiei lui Traian Basescu cu fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar

Revista nr. 156 | 21-10-2012 | Alexandru Mitchievici


Preşedintele Traian Băsescu a fost interceptat în septembrie 2010 de procurorii DIICOT. Băsescu vorbeşte cu fostul şef ANAF (Sorin Blejnar).

Traian Băsescu şi Sorin Blejnar discutau despre recuperarea de creanţe de la Rompetrol.

Administraţia Prezidenţială a recunoscut că au fost 3 înregistrări. Stenograma este destul de interesantă, dar cu siguranţă că alte discuţii purtate de Băsescu cu tot felul de reprezentanţi ai Statului ar fi şi mai interesante...

Iată textul stenogramei publicate de money.ro:

„Femeie: cabinet Preşedintele României
Sorin Blejnar: Sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înţeles.
F: Mulţumesc.

Barbat: Alo!
SB: Să trăiţi, domnu preşedinte.
Traian Băsescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da.
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni.
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CNADNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedura. Ne-am dus la CNADNR şi i-am facut terţ poprit.
TB: Îhi...
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control.
TB: Da, aha.
SB: Subiectul doi.
TB: Da.
SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol.
TB: Da.
SB: Vineri seara, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor, ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intram în altă belea. Cred că e un truc.
SB: Ştiu. Asta e opinia mea.
TB: Da, e un truc. Dă 54 de milioane, exact atât cât statul roman să nu mai devină majoritar.
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a Consiliului Concurenţei din 2005.
TB: Da.
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie.
TB: Da.
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pentru cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha.
SB: Le spun că asta este doar o plata parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalata, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare, nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune: păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost: să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună: Da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu Ministerul Justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da.
SB: Şi au spus că nu putem, ca exidu, Curtea de Arbitraj Internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula.
TB: Da.
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei.
TB: Da.
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare.
TB: Da.
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o alta direcţie, pe Comisia Europeană, cu notificare, cu...
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: Băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles.
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut.
TB: Da.
SB: Da, în 2003. Deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o sa încerc să le dau adresa, eu aşa le-am scris adresa, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia Consiliului Concurenţei şi care la momentul respectiv...
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles.
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteti minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie.
TB: Mă, vorbeşte cu Ministrul Justiţiei. Găsiţi o soluţie să...
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte.
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles.
TB: Bine.
SB: Bine, cu mult respect.
TB: La revedere”.

Repetăm, această discuţie a avut loc în septembrie 2010. În iunie 2011, la un interviu la TVR, Traian Băsescu a spus că nu îl cunoaşte pe Sorin Blejnar, că el ştie doar că Blejnar a fost recomandat de PDL Arad. Atât...


În luna septembrie 2012, fostul şef al ANAF (Sorin Blejnar) şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de către DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în ceea ce a fost numit dosarul „Motorina”.


*Foto: Exclusivnews.ro 

Taguri: stenograma, discutie, Traian Basescu, fostul, sef, ANAF, Sorin Blejnar, Rompetrol, motorina, DIICOT, 54 milioane, euro, majorit

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>