#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Discutii aprinse in CJ Alba privind un eventual referendum in 9 decembrie privind exploatarile aurifere din Muntii Apuseni

Discutii aprinse in CJ Alba privind un eventual referendum in 9 decembrie privind exploatarile aurifere din Muntii Apuseni

Revista nr. 156 | 20-10-2012 | Alexandru Mitchievici


În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Alba din 18 octombrie 2012, Angelica Mocan, preşedintele Comisiei Administraţie Publică Locală, Juridică şi de Ordine Publică, a prezentat o propunere făcută de 35 de primării din judeţ, din zona Munţilor Apuseni. Este vorba de exploatarea auriferă şi argintiferă din Munţii Apuseni, un proiect care pare a fi lansat de Roşia Montană Gold Corporation, chiar dacă Angelica Mocan a refuzat să spună exact cine a avut iniţiativa întâlnirii celor 35 primării cu conducerea CJ Alba.

Angelica Mocan, consilier judeţan PNL, a prezentat această propunere care încă nu a ajuns la nivel de proiect în CJA: „Primarii localităţilor Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna, solicită iniţierea unui referendum local, în cele 35 de localităţi pe care aceştia le reprezintă, în vederea aflării părerii locuitorilor acestei zone, privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni. (…) Nu aş dori ca această problemă deosebită, de importanţă pentru locuitorii judeţului Alba, să devină o temă de campanie electorală!”

Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba: „Sunt împotriva personalizării şi discuţiilor despre X sau Y. Discutăm despre o idee şi nu despre o firmă. Punctul meu de vedere este că nu trebuie să afecteze în nici un fel campania de alegeri parlamentare. Cred că ar fi corect ca să fie o iniţiativă a cel puţin o treime din consilieri, nu a preşedintelui, şi asta nu pentru că nu mi l-aş asuma, ci pentru că nu aş vrea ca un proiect important să fie asumat de o persoană sau de un membru al unei formaţiuni politice. Aş vrea ca acest proiect să fie asumat de 12 consilieri sau mai mulţi, din toate partidele politice din Consiliu. Va trebui ca data să fie stabilită prin consens. Dacă un partid spune NU pentru o anumită dată… Trebuie ca data referendumului să fie acceptată prin consens de toate grupurile politice din Consiliul Judeţean”.

Marcel Simion, consilier PDL: „Consiliul Judeţean Alba nu a pornit, evident, această activitate, activitatea o porneşte Guvernul. Referendumul acesta poate fi un semnal de alarmă pentru guvernanţi, în sensul că e o problemă la nivel de judeţul Alba cu această activitate a mineritului”.

Virgil Nariţa, consilier PSD, fost primar al localităţii Roşia Montană (un fost susţinător al proiectului Roşia Montană Gold Corporation): „Din discuţiile cu primarii am înţeles că ei nu au stabilit data; ei nu sunt de acord cu 9 decembrie, tocmai pentru a nu se suprapune cu alegerile. În al doilea rând este foarte importantă întrebarea: avem o firmă care merge acolo cu cuprul, şi avem 2-3 firme, Zlatna, Baia de Arieş şi Roşia Montană care sunt închise. Dacă noi punem întrebarea: „Vrem minerit?” Este minerit, la Roşia Montantă, şi nu este în celelalte localităţi. Deci cea mai importantă este întrebarea şi după acea să discutăm dacă îl facem sau nu. Putem să întrebăm: Face statul exploatarea sau dacă face privatul? Dacă se face cu cianură sau dacă nu se face cu cianură? În funcţie de întrebare o să avem şi rezultatul referendumului… Dacă, Doamne fereşte, răspunsul va fi negativ, ce facem? Închidem Roşia Poieni? O altă întrebare: E Goldul implicat, nu e implicat? Şi ăsta e un lucru important…”

Florin Roman, consilier PNL, vicepreşedinte CJ Alba (răspunzând lui Virgil Nariţa): „Au avut loc mai multe întâlniri (n.a. – ale CJ Alba) cu primarii din zona Munţilor Apuseni şi nu a fost nici o influenţă şi nici un fel de contact sau alte discuţii. Am ţinut expres să participăm la astfel de discuţii, doar cu condiţia ca firma pe care aţi pomenit-o să nu aibă nici o implicare în aceste întâlniri”.

Simion Creţu, consilier judeţean PNL: „Dacă referendumul se va organiza în 9 decembrie eu nu cred că nu se va transforma într-un subiect de campanie electorală”.

Ioan Dîrzu, consilier judeţean PSD: „Orice proiect trebuie să fie discutat în Consiliu, dar trebuie să ţinem de toate datele problemei”.

Marcel Stan, consilier judeţean PDL: „Ca un om venind din acea zonă, vă spun că e nevoie de locuri de muncă în Munţii Apuseni”.

La finalul şedinţei Consiliului Judeţean, reprezentanţii celor 4 grupuri politice din Consiliu au avut discuţii pe marginea referendumului, dar nu au luat o decizie privind data referendumului: încă nu s-a decis dacă referendumul va avea loc şi dacă acesta se va desfăşura în data de... 9 decembrie.


 

Taguri: discutii, aprinse, CJ Alba, eventual, referendum, 9 decembrie, exploatari, aurifere, muntii, Apuseni

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>