#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Judetul Alba si Regiunea Centru promovate la Zilele Landului Brandenburg din Germania

Judetul Alba si Regiunea Centru promovate la Zilele Landului Brandenburg din Germania

Revista nr. 150 | 03-09-2012 | Alexandru Mitchievici


În perioada 1-2 septembrie 2012, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru s-a aflat în Germania, la Zilele Landului Brandenburg. A fost un bun prilej pentru ca ADR Centru să prezinte locuitorilor din Landul Brandenburg atracţiile turistice şi potenţialul socio-economic al Regiunii Centru, din care face parte şi judeţul Alba.

Evenimentul Zilele Brandenburg 2012 a avut loc în localitatea Lübbenau/ Spreewald, Regiunea Centru aflându-se la a doua participare de acest fel.

Regiunea Centru a beneficiat de un stand în secţiunea specială dedicată partenerilor landului german, lângă standurile a trei regiuni poloneze şi în imediata apropiere a centrului de presă.

Delegaţia Cancelariei de Stat, condusă de Ministrul Preşedinte al Landului Brandenburg, Matthias Platzeck, a vizitat aceste standuri în cursul zilei de sâmbătă, 1 septembrie 2012.

                                                                                                                
Organizatorii evenimentului apreciază că peste 100.000 de vizitatori au participat la această a XIII-a ediţie a evenimentului Zilele Landului Brandenburg-2012 (Brandenburg Tag). Amplasat chiar în zona centrală a oraşului Lübbenau, standul Regiunii Centru a fost vizitat de foarte multă lume.

Experţii ADR Centru au prezentat publicului larg oportunităţile, atracţiile deosebite şi tradiţiile culturale din regiune, expunând materialele de prezentare ale celor 6 judeţe: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. De asemenea au fost expuse mai multe broşuri informative furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu precizarea că marea majoritate a materialelor de informare şi promovare au fost editate în limba germană.

Mulţi dintre participanţii la Zilele Oraşului Brandemburg şi-au manifestat dorinţa de a vizita România şi judeţele din Regiunea Centru. Succesul repurtat de catre Regiunea Centru s-a datorat, de asemenea, atât participării la ediţia precedentă a Zilelor Landului Brandemburg, cât şi prezenţei la Alba Iulia a Biroului de reprezentare a Landului Brandenburg, partener tradiţional al ADR Centru. De fapt, prin acest Birou, au fost transmise concetăţenilor germani informaţii referitoare la atracţiile Regiunii Centru, filtrate chiar de propriile lor experienţe în România.

 

Directorul ADR Centru, Simion Creţu: „Prin participarea la aceasta manifestare dorim să atragem cât mai mulţi turişti din Germania în regiunea noastră. De asemenea, un alt obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informaţii şi, în acelaşi timp, de prezentare a oportunităţilor de investiţii în Regiunea Centru, ca să susţinem activităţile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Suntem onoraţi de faptul ca domnul Matthias Platzeck, Ministrul Preşedinte al Landului Brandenburg, acordă o mare împortanţă relaţiilor noastre bilaterale. Am identificat împreună, în ultimii ani, mai multe metode prin care s-ar putea concretiza proiectele noastre viitoare, fie în domeniul dezvoltării oraşelor cu centre istorice, fie în domeniul utilizării eficiente a energiilor regenerabile, precum şi pe alte paliere.

Prin schimbul de informaţii, prin promovarea oportunităţilor noastre şi beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom completa informaţiile necesare pentru atragerea, în anii următori, de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională”.


Printre vizitatorii standului Regiunii Centru s-a numărat şi Anita Tack, ministrul Mediului, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale din Cancelaria de Stat a Landului, care, de altfel, a participat şi anul trecut la o misiune economica germană în Regiunea Centru. De asemenea au fost prezenţi preşedintele Parlamentului Landului Brandenburg, Gunther Fritsch, dar şi mulţi parlamentari ai acestui land.

Partenerii instituţionali din acest land şi-au manifestat intenţia de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor pe baza schimbului activ dintre cele doua regiuni.

Reprezentanţii ADR Centru ne informază că Zilele Landului Brandenburg se organizează din 2 în 2 ani, de fiecare dată în alt loc. Pe lângă regiunile partenere tradiţionale ale Landului Brandenburg (Regiunea Centru-România, Masovien, Westpommern şi Wielkopolska – ultimele trei din Polonia) au mai fost invitaţi să participe şi alţi parteneri internaţionali. Atenţia acordată regiunii româneşti a fost ilustrată şi în presa regională din Germania care, atât în ştirile dedicate evenimentului precedent, organizat în septembrie 2010, cât şi în cele din acest an, a insistat asupra oportunităţilor Regiunii Centru, vorbind şi despre avantajele reciproce rezultate din acest parteneriat; aceste lucruri au fost prezentate prin interviuri şi emisiuni dedicate reprezentanţilor Regiunii Centru.  

În faţa publicului german s-au prezentat asociaţii din domeniile culturii şi artei, al activităţilor cu tineri şi copii, al serviciilor publice, spectacole de teatru. Evident au fost prezentate manifestări dedicate dezvoltării turismului şi mediului de afaceri cu specific regional.

Regiunea Centru a beneficiat de un stand în secţiunea centrală a Zonei Expoziţionale West, denumita „Patria Brandenburg” şi coordonata de către Cancelaria de Stat a landului, subliniindu-se astfel importanţa pe care germanii o acordă parteneriatului cu regiunile europene.

Celelalte zone expoziţionale au fost amplasate pe o lungime de aproape 4 km, în principalele pieţe şi pe bulevardele oraşului gazdă, fiind împărţite pe zone tematice dedicate istoriei, naturii, sportului şi jocurilor. O zonă a fost rezervată oraşului gazda – Lübbenau/Spreewald, lângă acest oras existând cea mai mare rezervaţie naturală din Landul Brandenburg, în timp ce o altă zona expoziţională a fost dedicată spectacolelor şi divertismentului.

 
Parteneriatul dintre Regiunea Centru şi Landul Brandenburg a fost demarat în anul 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale reprezentanţilor politicii, administraţiei şi delegaţii ale oamenilor de afaceri.


 


Judetul Alba si Regiunea Centru promovate la Zilele Landului Brandenburg din Germania Judetul Alba si Regiunea Centru promovate la Zilele Landului Brandenburg din Germania Judetul Alba si Regiunea Centru promovate la Zilele Landului Brandenburg din Germania
Taguri: judetul, Alba, regiunea, Centru, promovate, zilele, land, Brandemburg, Germania, Simion Cretu, Anita Tack, Matthias Platzeck

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>