#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012

La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012

Revista nr. 147 | 11-08-2012 | Alexandru Mitchievici


Sâmbătă, 11 august 2012, la Aiud a avut loc deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediţii a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art. Partea oficială a avut loc în sala cea mare a Primăriei Aiud, în prezenţa primarului Horaţiu Josan, seara continuând apoi cu vernisajul unei expoziţii la Muzeul de Istorie din Aiud.

Ioan Hădărig, directorul artistic al Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art: „Tabăra este organizată de Fundaţia „Inter-Art” Aiud, cu sprijinul oferit de Primăria şi Consiliul Local Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Centrul de Cultură „Augustin Bena”... în colaborare cu Asociaţia „Cusset-Aiud Echanges”, Franţa, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie Aiud şi Primaria Turda. Vreau să subliniez sprijinul special oferit de Consiliul Judeţean Alba, care a susţinut financiar toate acţiunile culturale organizate de Fundaţia Inter-Art.
Anul trecut, imediat după ce ne-am despărţit de dvs, am plecat în Statele Unite ale Americii, acolo unde, într-un proiect deopotrivă de turism cultural şi de prezentare a Fundaţiei Inter-Art, am reuşit să realizăm două importante expoziţii, aceasta fiind una dintre dimensiunile necunoscute ale acestei tabere: după ce se încheie o parte din lucrările dvs., acestea sunt expuse în diferite locaţii din lume. Am realizat astfel la Washington, la Woodrow Wilson Center, o expoziţie interesantă, iar o alta la Kutztown, Pennsylvania. Tot anul trecut, am realizat o dublă expoziţie la Vichy şi Chatel Montagne, în Franţa”.

Ştefan Balog, iniţiatorul şi conducătorul taberei Inter-Art: „Pentru mine, cea mai importantă este încrederea – este încrederea pe care cei din Consiliul Local Aiud şi din Consiliul Judeţean Alba au avut-o în noi. Nu au încercat să ne influenţeze, au crezut în ceea ce ne-am propus, şi ne-au susţinut… indiferent de culoarea politică. Dar în primul rând, Tabăra Internaţională şi Fundaţia Inter-Art trăieşte prin voi, cei care aţi venit din toate colţurile lumii, pentru care vă mulţumesc din suflet”.

Primarul Horaţiu Josan: „Vă urez Bun Venit celor care aţi venit prima dată în oraşul nostru, şi bine aţi revenit pentru cei care aţi venit de mai multe ori. Sunteţi oaspeţii noştri, dar totodată, în momentul în care vă întoarceţi în ţările dvs, sunteţi ambasadorii Aiudului şi puteţi să spuneţi despre valorile pe care le avem, despre modul nostru de a fi, şi de ce nu, despre cultura noastră şi de ospitalitatea de care dau dovadă aiudenii, ţinând cont că suntem un oraş european, un Oraş al Culturii şi un Oraş al Vinului, după părerea noastră, cel mai bun din lume”.

Cauvin Leon Patrick
, un artist plastic din Haiti, a venit pentru al 8-lea an în tabăra Inter-Art de la Aiud. A învăţat şi câteva cuvinte în limba română: Bună ziua, noroc, sănătate, ţuică, palincă, vin.

Patricia Goodrich
(SUA), pentru a 6-a oară prezentă la Tabăra Internaţională Inter-Art: „În limba engleză cuvântul „camp” (tabără) nu acoperă ceea ce se întâmplă la Aiud. Ceea ce se întâmplă aici e mai mult decât o tabără. Inter-Art are un sens mai larg, este un simpozion, internaţional, schimbăm experienţe şi idei artistice, învăţăm despre alte ţări. Eu mă simt aici ca acasă: oamenii m-au primit în casele lor, mă duc la piaţă, mă duc în magazinele second-hand şi cumpăr tot felul de lucruri vechi (de la clopote la covoare, oale de lut, obiecte de lemn sculptate), întotdeauna când le spun prietenilor mei din America faptul că vin în România”.

Alături de artiştii veniţi din 20 de ţări (plus România) s-au aflat şi câţiva politicieni care au sprijinit de-a lungul timpului Tabăra Inter-Art: primarul Horaţiu Josan, Romul Popa (consilier judeţean), Adalbert Krecsak (fost viceprimar al Aiudului, actual consilier), Arpad Ladanyi (fost subprefect).

Seara a continuat la Muzeul de Istorie din Aiud, unde a fost vernisată expoziţia de mail-art (artă prin poştă, un concept inventat în Statele Unite pentru a rupe barierele de distanţă dintre diferiţi artişti).

Participanţi:
Austria - Eva Mazzucco
Belarus - Marina Maroz
Bulgaria - Dimitar Velichkov, Galina Petkova, Milena Mladenova, Petyo Damyanov, Temenuga Hristova
China - Xia Li
Croaţia - Irena Gayatri Horvat
Egypt - dr. Hassan Reem, Kareem Mahmoud Helmy el Basiouny
Germania - Gerd Messman
Greece - Floriana Iliopoulou, Iorgos Iliopoulos
Grenada - Suelin Low Chew Tung
Haiti - Cauvin Leon Patrick
Ungaria - Horváth Attila, Damó István
Italia - Gianfranco Scafidi
Nigeria - Kingsley C. Nwabia
Rep. Moldova - Victoria Cozmolici, Iulia-Laolli Micşina, Estela Răileanu
Serbia - Dragana Grujičić
Slovenia - Lojze Kalinsek
Spania - Giuseppe Strano Spitu
Turcia - Zümrüt Özmen
USA - Patricia Goodrich
România - Ada Muntean, Ana Zoe Pop, Anca Cernoschi, Andor Kömives, Horváth Gyöngyvér, Ioan Cristian Pentelescu, Lucian Szekely-Rafan

Stafful evenimentului este compus din Ştefan Balog, Ioan Hădărig, Bako Mihaela, Bako Andrei, Albert Sandor, Alexandru Iuga, Balog Zoltan.

Seara s-a încheiat cu o seară de socializare la un mic şi cochet hotel din Feleud.


 


La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012 La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012 La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012 La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012 La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012 La Aiud a debutat Tabara Internationala de Arta Plastica Inter-Art 2012
Taguri: Aiud, debutat, tabara, internationala, arta, plastica, Inter Art, 2012, Stefan Balog, Ioan Hadarig, Patricia Goodrich, Horatiu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>