#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Deputatul Clement Negrut crede ca Cupru Min Abrud se va inchide in octombrie sau noiembrie

Deputatul Clement Negrut crede ca Cupru Min Abrud se va inchide in octombrie sau noiembrie

Revista nr. 146 | 09-08-2012 | Alexandru Mitchievici


Deputatul PDL de Alba Clement Negruţ trage un semnal de alarmă privind funcţionarea societăţii de stat Cupru Min din Abrud.

Clement Negruţ: „Ministrul Economiei şi preşedintele interimar al PNL-ului habar n-are ce se întâmplă la Cupru Min. Eu v-am adus într-o conferinţă de presă stenograma audierii acestui ministru pe care l-am întrebat despre Cupru Min, dacă ştie despre Cupru Min, şi a spus că nu: nu cunoaşte situaţia de la Cupru Min. Mai mult decât atât, într-o conferinţă de presă, întrebat de Cupru Min, ce se va întâmpla acolo, a dat-o din colţ în colţ spunând că să vadă ce face Mediul, cu acordul de mediu. Păi acordul de mediu trebuia să fie deja eliberat de o lună de zile (n.a. – pentru că a expirat prelungirea de 6 luni).

Voi face o interpelare în Parlament pentru situaţia de la Cupru Min, dar nu ştiu ce valoare are această interpelare pentru că să primesc răspuns la Calendele Greceşti, şi probabil o să mă duc personal la minister să-l întreb pe acest domn Chiţoiu ce are de gând cu Cupru Min-ul, pentru că eu vă spun ceva: în octombrie-noiembrie activitatea va înceta, în opinia mea, pentru că nu mai au rezervele de exploatare. În ce sens? Rezerve de minereuri există, dar decopertare nu se mai face, nu s-a mai făcut de un an de zile. Vă spun neoficial, la 7 maşini de minereu, doar una este cu conţinut. Deci ei lucrează din inerţie, adică „menţinem să nu moară”, pentru că îşi dau şi ei seama că va fi un scandal acolo.

Avizul de mediu există, dar acordul integrat de mediu a fost prelungit pe o perioadă de 6 luni, dar nu se mai ştie nimic, absolut nimic, n-a mai spus nimeni nimic ce s-a întâmplat cu acel acord de mediu. Ultimul care a făcut referire a fost ministrul Borbely, în aprilie, dacă mi-aduc bine aminte, care a spus analizăm ultimele nu ştiu ce, de atunci nu a mai spus nimeni nimic. Pot să sun cât vreau la minister, că nu răspunde nimeni şi nu spune nimeni de problema asta până nu o să mergem la Bucureşti să ne interesăm concret.

În 26-27 august eu voi fi la şedinţă de Comisie, poate o să dau o fugă pe la minister să pun nişte întrebări şi eventual în conferinţă de presă să vă dau mai multe elemente. Ca idee, oamenii ăştia au spus foarte clar când am ieşit cu privatizarea Cupru Min-ului, şi s-a vândut, mă rog după toate contestaţiile, au spus Guvernul Boc – sau nu ştiu care – vinde o adevărată comoară a României, dar ei vin acuma şi spun: „vom continua privatizarea”, dar nu fac nimic în sensul ăsta, nici să continue, nici nu sprijină financiar, ca să facă oamenii ăştia decopertarea ca să poată exploata în siguranţă… dar şi în condiţii de siguranţă, pentru că ne aducem aminte ce s-a întâmplat cu iazul de decantare când s-a oprit uzina. Eram într-un pericol de a crea un mare necaz de mediu în zonă, acolo. Să ştiţi că acest lucru nu e departe de Cupru Min, dar deocamdată se ţine aşa „sub ape”.

Clement Negruţ afirmă că statul român trebuie să pompeze 180 milioane de euro în Cupru Min Abrud pentru a mai putea funcţiona: „Acolo dacă nu avem toate pârghiile din punct de vedere tehnologic să funcţioneze la parametri normali, acolo avem o problemă, în primul rând o problemă de mediu. Şi dincolo de asta, problemele sociale: dacă pleacă şi ăia 460 de oameni acasă e o problemă socială gravă în Munţii Apuseni. De aceea cer ministrului Economiei să dea nişte explicaţii, să spună ce are de gând cu Cupru Min-ul: O privatizează? Infuzează statul român un capital acolo de vreo 180 de milioane de euro? Bani care trebuie trebuie băgaţi în Cupru Min pentru a rezolva probleme de mediu… şi partea de exploatare, de decopertare, care se ridică undeva la vreo 80 milioane de euro, pentru decopertarea stratului de steril pentru a se ajunge la minereu, pentru realizarea unui front de lucru”.


 

Taguri: deputat, PDL Alba, Clement Negrut, Cupru Min, Abrud, se inchide, octombrie, noiembrie, Daniel Chitoiu, ministru, economie, spri

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>