#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Comunitatea italienilor din Alba a luat in folosinta doua biserici din Alba Iulia si Ighiu

Comunitatea italienilor din Alba a luat in folosinta doua biserici din Alba Iulia si Ighiu

Revista nr. 143 | 20-07-2012 | Alexandru Mitchievici


În ultimele luni comunitatea italiană din Alba Iulia a primit în folosinţă două biserici romano-catolice (ungureşti): biserica din centrul oraşului Alba Iulia şi biserica din Ighiu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a dat cele două biserici pentru a fi îngrijite, reparate şi pentru a găzdui serviciul religios în special pentru membrii comunităţii italiene din Alba Iulia, dar în general pentru orice credincios.

La Ighiu slujbele religioase au loc o dată la două săptămâni, la fel şi la Alba Iulia. Şi la Ighiu şi la Alba Iulia slujba religioasă se ţine în 3 limbi: în maghiară, română şi italiană. În ambele biserici slujeşte părintele Horvath Ştefan din Alba Iulia.


Scurt istoric

Biserica romano-catolică din Ighiu a fost ridicată în anul 1804, dar parohia datează din anul 1715, aşadar din vremea episcopului romano-catolic Martonffy Gyorgy. Acum biserica a fost concesionată, personal, de Gianfranco Fraccarollo, unul din liderii comunităţii italiene din Alba Iulia, consul onorific pentru judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.

Biserica din Alba Iulia are hramul Înălţării Sfintei Cruci şi a fost recent restaurată de comunitatea italiană pentru gloria Sfântului Antoniu.


Prezent

De curând comunitatea italiană a donat o orgă bisericii din Ighiu pentru slujbele religioase. În perioada următoare comunitatea italiană ar dori preluarea a încă două biserici romano-catolice, din Abrud (monument istoric) şi din Câmpeni. Cele două biserici ar urma să fie restaurate, întreţinute şi puse la dispoziţia credincioşilor locali şi a turiştilor.

L-am întrebat pe Gianfranco Fraccarollo - directorul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia - de ce face aceste lucruri, iar răspunsul a fost sincer şi direct: „Pentru că îmi plac mai mult bisericile decât discotecile. Bisericile sunt locurile unde oamenii se duc mai ales atunci când le este greu, şi greutăţile vor veni pentru fiecare la un moment dat”.


 

Taguri: comunitatea, italienilor, Alba, folosinta, doua, biserici, Alba Iulia, Ighiu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>