#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
A doua campanie arheologica la Rapa Robilor a scos la suprafata alte morminte ale unor detinuti politici anti-comunisti

A doua campanie arheologica la Rapa Robilor a scos la suprafata alte morminte ale unor detinuti politici anti-comunisti

Revista nr. 141 | 06-07-2012 | Alexandru Mitchievici


Vineri, 6 iulie 2012, la Aiud s-a încheiat cea de-a doua campanie arheologică de cercetare a mormintelor deţinuţilor politici de la Râpa Robilor (în marginea oraşului Aiud).

Aici la Râpa Robilor au fost îngropaţi o parte din deţinuţii politici morţi la Penitenciarul Aiud în anii 50 ai secolului trecut.

La 70 de cm de secţiunea făcută în 2011, acum s-a săpat o altă secţiune, mai mare, unde au fost identificate 4 morminte; două dintre aceste morminte aparţin unor foşti deţinuţi politici.

Săpăturile au fost efectuate de o echipă de istorici din care au făcut parte Gheorghe Petrov (arheolog la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj), Horaţiu Groza (Muzeul din Turda), Paul Scrobotă (directorul muzeului din Aiud).

Săpăturile arheologice au fost coordonate de istoricului Marius Oprea, director al departamentului privind investigaţiile speciale din cadrul IICCMER.

Lucrările au fost efectuate cu sprijinul oferit de Penitenciarul Aiud şi al Parchetului din Cluj.

Marius Oprea
: „Uneori istoria nu poate să-ţi dea toate răspunsurile, ceea ce găsim noi acum sunt evidenţe fizice, mai de grabă, găsim osemintele, putem identifica, cu ajutorul medicilor legişti, vârsta celor morţi şi, în câteva situaţii, inclusiv cauza morţii. Acum cu certitudine avem de-a face cu doi deţinuţi politici, cel puţin, pentru că i-am găsit îngropaţi în aceleaşi condiţii, practic nu în coşciuge, ci în nişte lădiţe mici, în care la Penitenciar se aduceau provizii: marmeladă sau diverse alte produse pentru deţinuţi. Şi nu se grăbeau să facă coşciuge pentru politici, în mod evident, sunt din anii 50, s-au folosit la ele cuie de fabrică, cum le zicem noi”.

Gheorghe Petrov: „Pe baza unor mărturii emise de către foşti angajaţi ai Penitenciarului, pe lângă terenul destinat îngropării foştilor deţinuţi morţi în Penitenciar, se îngropau atât deţinuţii de drept comun, cât şi deţinuţii politici. Dar la cererea Primăriei, câteodată când era decesul cuiva care nu avea apărţinători, li se permitea să fie şi ei înhumaţi tot pe acest teren, destinat iniţial doar înhumării deţinuţilor. Din cei 4 pe care i-am identificat, unul cu siguranţă nu e deţinut politic. Este o înhumare într-un sciriu cumpărat din comerţ; se pare că este defunctul este de sex feminin, are inventar funerar, inclusiv un inel pe deget, ceea ce în Penitenciar nu se putea admite. Mai este o problemă cu unul din cei 4, care tot aşa, are o monedă în inventarul funerar... Eu am asisitat la demontarea fiecărui schelet. Unul dintre ei are un defect major la piciorul drept, lipsindu-i tibia, a fost purtător de proteză, vârsta celor care au fost identificaţi până în prezent este apreciată între 40 şi 60 de ani”.


 

Taguri: campanie, arheologica, rapa, robilor, Aiud, morminte, detinuti, politici, anti-comunisti

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>