#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Istoricul Marius Oprea si institutul sau face noi sapaturi arheologice la Rapa Robilor din Aiud

Istoricul Marius Oprea si institutul sau face noi sapaturi arheologice la Rapa Robilor din Aiud

Revista nr. 140 | 29-06-2012 | Alexandru Mitchievici


Începând cu data de 2 iulie 2012, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe la Aiud o nouă campanie de investigaţii arheologice la Râpa Robilor (lângă cimitirul oraşului), locul unde au fost aruncaţi fără cruce o parte dintre deţinuţii decedaţi în închisoarea din localitate.

Organizatorii acestei campanii declară: cercetarea arheologică din acest an are drept scop căutarea, recuperarea şi deshumarea osemintelor unor foşti deţinuţi politici, precum şi identificarea acestora. Datorită lucrărilor efectuate în zonă (ridicarea unei biserici), investigaţiile se vor desfăşura doar într-un anumit sector din fosta parcelă de teren rezervată în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafaţă ce nu a fost afectată de lucrările la noua biserică.

Cercetarea arheologică va fi realizată de o echipă de arheologi coordonată de istoricul Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul IICCMER.

În teren, lucrările vor fi coordonate de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Alături de acesta vor fi doi arheologi din judeţul Alba: Paul Scrobotă (director Muzeul de Istorie Aiud) şi Gabriel Rustoiu (director Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia), la care se adaugă un arheolog din Turda, Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda).

Prin deţinuţii proprii, Penitenciarul Aiud va asigura forţa de muncă necesară acestei cercetări.

Organizatorii acestei campanii spun că din datele de la Primăria Aiud, se cunoaşte că în perioada 1945-1947 în penitenciarul Aiud au decedat 149 persoane, jumătate din aceştia fiind acuzaţi de delicte politice. În intervalul 1948–1964, aici au decedat 437 de persoane, însă după unele estimări neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700.

IICCMER subliniază dimensiunea recuperatorie a campaniei, recuperarea memoriei, arheologii cinstind astfel amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist.


 

Taguri: istoricul, Marius Oprea, institutul, face, sapaturi, arheologice, rapa, robilor, Aiud, Paul Scrobota, Horatiu Groza, Gabriel Ru

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>