#452
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Sarbatoarea Sanzienelor in satul Dumitra din judetul Alba

Sarbatoarea Sanzienelor in satul Dumitra din judetul Alba

Revista nr. 139 | 24-06-2012 | Alexandru Mitchievici


În fiecare an, pe 24 iunie, localnicii din Dumitra sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, numită popular Sânziene.

Cu toate că populaţia din sat este majoritar îmbătrânită, acest obicei nu apune. Şi în acest an, oamenii au adunat sânziene încă de cu seară, le-au adus la biserică pentru a fi sfinţite cu agheasmă de către preotul satului. După slujba Sfintei Liturghii, fiecare familie şi-a dus mănunchiul de sânziene sfinţite acasă, făcând din ele cununiţe pentru fiecare membru din familie, dar şi o cruce mare pe care au aşezat-o la poartă, pentru ca duhurile necurate, bolile, grindina şi necazurile să nu poată să le afecteze familia, grânele şi gospodăria în tot anul. Firele rămase de sânziene au fost  date de către gospodari vitelor pentru a fi ferite de boli şi laptele să fie gras şi cu spor.

Cununiţele, împletite pentru fiecare membru din familie, au fost aruncate pe casă pentru a-şi afla viitorul. Dacă cununa cade, după ce a fost aruncată de trei ori, se zice că cel pentru care a fost făcută va muri, mai spune tradiţia.

„La noi în sat există din moşi-strămoşi obiceiul ca de Sânziene să se facă cununiţe pentru fiecare membru din casă. Aceste cununiţe le aruncăm pe casă sau pe grajdul vitelor cu nădejdea ca acest an să fie un an mănos şi toate cele rele să nu se apropie de casa noastră. Mai punem sânziene şi la poartă, împletite în formă de cruce, ca  să fim feriţi de boli, de vreme mare şi ca Bunul Dumnezeu să ne dea holde mănoase şi în acest an”, ne-a povestit Maria Arion, localnică din Dumitra.

Tradiţia mai spune că dacă sânzienele se lovesc sau se agaţă de horn, acestea vestesc o cununie apropiată. În acest an, una dintre cununile aruncate pe casă au atins hornul casei, într-adevăr, fapt ce a provocat veselie şi voie bună printre cei prezenţi, căci chiar în toamnă în această familie va fi nuntă, fiica casei urmând a se căsători.

Petruţa Pop, ATMA


 


Sarbatoarea Sanzienelor in satul Dumitra din judetul Alba Sarbatoarea Sanzienelor in satul Dumitra din judetul Alba Sarbatoarea Sanzienelor in satul Dumitra din judetul Alba
Taguri: sarbatoare, sanzienele, satul, Dumitra, judetul, Alba, cununie, traditie, fire, iarba, boli, grane, vitele, Maria Arion

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>