#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Celebra mocanita a revenit in Gara Mica din Alba Iulia

Celebra mocanita a revenit in Gara Mica din Alba Iulia

Revista nr. 137 | 06-06-2012 | Alexandru Mitchievici


6 iunie 2012. Mocăniţa, trenul mic cu aburi care în anii 70 ai sec. XX străbătea Alba Iulia, a revenit în oraş, în ceea ce era cândva Gara Mică. Aşadar mocăniţa poate fi văzută lângă ADR Centru, vizavi de sediul Electrica. Acum mocăniţa este doar o simplă piesă de muzeu sau un punct de atracţie turistică.

Locomotiva mocăniţei care a fost adusă la Alba Iulia a fost găsită la Gurahonţ, în judeţul Arad. După 18 ani de stat în ploaie, vânt şi soare, locomotiva a fost dusă la Cluj pentru recondiţionare.

Celebra mocăniţa a fost astfel denumită deoarece străbătea zona etnografică cunoscută sub numele de Mocănimea Ampoiului (zona mocanilor). Mocăniţa a fost un frumos simbol în Alba Iulia în ultimul secol până la sfârşitul anilor 70.

Mocăniţa avea o rută Alba Iulia-Zlatna, venind dinspre Gara mare trecând prin centrul oraşului Alba Iulia, pe lângă cimitir, pe lângă Spitalul TBC şi actualul sediu al ziarului Unirea, trecea prin zona blocurilor Tolstoi, din jos de Stadionul Unirea şi ieşea spre Miceşti şi spre Zlatna.

Mocăniţa (trenul pe ecartament redus) a funcţionat la Alba Iulia din 1895 până la sfârşitul anilor 70. Distanţa pe care o străbătea era de 48,5 km, iar viteza de deplasare era de maxim 30 km/h. Pe parcursul celor 48,5 km, mocăniţa oprea în 11 gări, dar cârcotaşii spun că oricine se putea da jos şi urca din tren în timpul mersului lent.


 


Celebra mocanita a revenit in Gara Mica din Alba Iulia Celebra mocanita a revenit in Gara Mica din Alba Iulia Celebra mocanita a revenit in Gara Mica din Alba Iulia
Taguri: celebra, mocanita, tren, mic, a revenit, gara, mica, Alba Iulia, anii 70, Zlatna

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>