#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Cum s-au scurs fondurile europene printre zidurile cetatii din Alba Iulia

Cum s-au scurs fondurile europene printre zidurile cetatii din Alba Iulia

Revista nr. 137 | 02-06-2012 | Alexandru Mitchievici


Revista Caţavencii scrie din nou despre afacerile mari de la Alba Iulia care s-au făcut în jurul Cetăţii Alba Iulia.

Articolul se intitulează Cum s-au scurs fondurile europene printre zidurile cetăţii din Alba Iulia şi a apărut vineri, 1 iunie 2012.

Restaurarea unor părţi din Cetatea Alba Iulia a prilejuit afaceri de milioane de euro pentru primarul Mircea Hava şi firmele sale prietene: Grup Corint, Florea Grup, Elis Pavaje şi arh. Gheorghe Lăncrănjan Franchini.

http://www.catavencii.ro/Cum-s-au-scurs-fondurile-europene-printre-zidurile-cetatii-din-alba-iulia_0_4430.html#


Iată articolul din revista Caţavencii:


Cum s-au scurs fondurile europene printre zidurile cetăţii din Alba Iulia

La Alba Iulia, orăşelul transilvănean aruncat undeva între Cluj şi Sibiu, a răsărit în ultimii ani o cetate extrem de bine aranjată ce riscă să devină chiar punct de atracţie turistică. Alba Carolina, cetate de tip vauban, construită de austrieci în urmă cu cîteva secole şi renovată de administraţia oraşului cu ajutorul câtorva zeci de milioane de euroi din fonduri europene este mândria lui Mircea Hava, vicepreşedintele PDL, omul care, aşa cum el declară, este „recomandat de ceea ce a realiazat”.

Mai ales că acum îşi doreşte acum un al cincela mandat de primar. Despre cetate şi modul în care s-au cheltuit banii europeni acolo am mai scris noi. Peste 14 milioane de lei date doar pe sistemul de iluminat şi, normal, unor firme prietene. De altfel, întreaga cetate, chiar dacă arată foarte bine, a fost renovată şi restaurată cu firme prietene, iar spaţiile ce urmează a intra în circuitul turistic au fost atribuite, la fel, pe bază de prietenii şi legături sentimental-politice. Şi atîta timp cât ce s-a renovat e frumos şi arată bine, putem trece chiar şi peste masacrarea unui parc din interiorul cetăţii, acţiune ce a născut proteste, ori peste descărcările arheologice făcute după ureche. Important e, vorba aceea, că s-a făcut ceva. Când însă tocmai instituţiile centrale, conduse de colegii tăi de partid, vin în control şi găsesc probleme, treaba e destul de groasă.


Însăşi Udrea i-a găsit probleme lui Hava

Chiar dacă anul trecut Elena Udrea era cel mai de vază invitat la ceea ce a fost mondenitatea anului în Alba Iulia, nunta fiului acestuia, la finele anului trecut, pe post de cadou, pe semne, o echipă a Direcţiei de Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la momentul respectiv de madam Nuţi, s-a deplasat la Alba Iulia şi a luat la puricat contractele semnate de primărie cu diverşi constructori şi prestatori de servicii. Toată treaba s-a încheiat cu un raport în care sunt nu doar expuse probleme, dar şi acordate penalităţi pentru unele contracte, de la 5% şi până la 25% din valoarea lor. Spre exemplu, au fost verificate mai multe contracte semnate prin acte adiţionale în cadrul proiectului „Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic Fortificaţie de tip Vauban - Alba Iulia - căi de acces, iluminat şi mobilier urban”. În acest sens, echipa de control a constatat că „lucrările de arhitectură peisajistică a spaţiilor verzi precizate în Nota justificativă privind selectarea de achiziţie prin atribuire directă a contractului (...) sunt lucrări ce fac parte din categoria lucrărilor pentru construcţii şi instalaţii, nu din categoria lucrărilor de amenajare pentru protecţia mediului (...)”. De asemenea, „echipa de control consideră că nu constituie circumstanţe imprevizibile faptul că la momentul iniţierii procedurii de achiziţie de lucrări iniţiale, lucrările de amenajare a a terenului şi pentru protecţia mediului nu au putut face obiectul contractului de lucrări nr. 28786 din 06.10.2009”. De asemenea, echipa de control a ajuns la concluzia că a fost încălcată legislaţia privind achiziţiile publice şi contractelor de concesiune de lurcări. De asemena, aceeaşi echipă de control a ajuns la concluzia că, prin stabilirea unor criterii ilegale, cum ar fi stabilirea unei cifre minme de afaceri, a fost restricţionat accesul altor firme la licitaţiile şi negocierile pentru contractele din cadrul proiectului.


Prietenie pe bani publici

Cel mai mare încasator de bani din restaurarea cetăţii din Alba Iulia este Corint Grup SA, firmă locală apropiată de PDL şi Mircea Hava. De altfel, însăşi raportul de control în cauză, pe care îl găsiţi în întregime pe pagina de internet, se referă la contractele adiţionale atribuite prin negociere directă acestei firme. De asemenea, Corint Grup SA a subcontractat o mare parte a lucrărilor către alte două firme de casă ale administraţiei PDL: Florea Grup SRL şi Elis Pavaje SRL. Ambele au o lungă istorie de contracte cu administraţia locală, fiind în acelaşi timp şi principalii sponsori ai partidului. De altfel, Elis Pavaje SRL este cea prin care Mircea Hava a pavat până şi aleile şi potecile dintre blocurile din Alba Iulia. În plus, acum că s-a schimbat puterea, mai multe dosare în care numele lui Hava este implicat, unele chiar şi la DNA, riscă să vadă lumina zilei şi, de ce nu, chiar a presei locale, trecute de partea noii puteri.

 

Taguri: cum, s-au scurs, fondurile, europene, zidurile, cetatii, Alba Iulia, revista, Catavencii, Mircea Hava, Grup Corint, Elis

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>