#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel

Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel

Revista nr. 136 | 28-05-2012 | Alexandru Mitchievici


La Alba Iulia au debutat luni, 28 mai 2012, Zielele Teatrului de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia. Toate aceste evenimente marchează împlinirea a 60 de ani de existenţă (1952-2012).

Decizia de înfiinţare fusese dată de către Ministerul Culturii din acea perioadă printr-o decizie dată la 1 septembrie 1952.

Instituţia a început cu doar 10 oameni în anul 1952. Primul director a fost Traian Huiu, dintr-o familie care îndeplinea mai multe funcţii în nou înfiinţatul teatru.

Prima premieră „Găinuşa harnică” a avut loc la 29 septembrie 1952. Regia spectacolului aparţinea lui Petre Diaconu, scenografia - Mioara Huiu Diaconu, muzica - Elisabeta Barbu.

Într-o conferinţă de presă, luni, 28 mai, actriţa Ioana Bogăţan (managerul teatrului) şi Ion Dumitrel (preşedintele Consiliului Judeţean Alba) au vorbit despre Săptămâna Teatrul de Păpuşi şi despre cei 60 de ani de funcţionare a Teatrului Prichindel.

Ioana Bogăţan: „Mă bucur foarte mult că am avut şansa ca la Alba Iulia teatrul să rămână teatru, o instituţie aparte. În multe oraşe, judeţe, ştim bine că foarte multe teatre au devenit secţie a altor instituţii şi nu cred că este lucrul cel mai extraordinar. Şi cred că pentru oraşul nostru este foarte bine că se încearcă realizarea unui prieten al lui mai mare, acel teatru de proiecte pentru care s-au făcut deja toate demersurile. Cred că oraşul acesta va trăi prin cultură. Aţi văzut festivalul de jazz, care va creşte, şi ca public şi ca trupe aduse să cânte”.

La rândul său, Ion Dumitrel (preşedintele CJ Alba, instituţia care finanţează Teatrul) a declarat: „Este o importantă instituţie de cultură din judeţ, una din cele mai vechi din judeţ. Pentru mine, sunt convins, şi pentru toţi albaiulienii şi pentru locuitorii judeţului Alba, este important faptul că în jurul Teatrului Prichindel s-a realizat un mare festival de teatru. Eu le urez Succes şi La Mulţi Ani!”

Cu acest prilej a fost realizat un album care conţine informaţii, cifre şi imagini prin care este prezentată istoria bogată a Teatrului Prichindel. Realizatorii albumului: Ioana Bogăţan, regizorul Aurel Crăciun, Adriana Teodorescu şi Silvan Stâncel.

În săptămâna teatrului va prezentată şi o premieră mondială, vineri, 1 iunie de la ora 18.00, la sediul teatrului: premiera spectacolului „Zulenka”, după o poveste scrisă de Baroneasa Orczy, spectacol în regia lui Cristian Pepino, scenografia - Cristina Pepino.

Ioana Bogăţan a anunţat şi ridicarea unei statui care să marcheze împlinirea celor 60 de ani ai Teatrului Prichindel. Statuia va fi un lucru, ceva care va simboliza teatrul de păpuşi, prezenţa Teatrului de Păpuşi la Alba Iulia. Statuia va fi dezvelită în luna septembrie.

Program aniversar este organizat de Teatrul Prichindel şi Consiliul Judeţean Alba, cu sprijinului oferit de Primăria Alba Iulia.

În cei 60 de ani de viaţă Teatrul de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia a fost condus de următorii directori: Traian Huiu, Ioan Văidean, Petre Diaconu, Valer Şuşman, Dumitru Floca, Ioan Stânea, Aurel Crăciun, Ioan Sângereanu, Remus Rednic, Dan Felix Purceleanu, Ioana Bogăţan (numită director în anul 2000).


 


Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel Alba Iulia. Zilele Teatrului de Papusi Prichindel
Taguri: Alba Iulia, zilele, teatrului, papusi, Prichindel, Zulinka, premiera, mondiala

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>