#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Un nou proiect care modifica radical centrul orasului Alba Iulia si distruge spatiile verzi

Un nou proiect care modifica radical centrul orasului Alba Iulia si distruge spatiile verzi

Revista nr. 136 | 30-05-2012 | Alexandru Mitchievici

Primăria Alba Iulia vrea să facă anumite schimbări în centrul oraşului pe str. Tudor Vladimirescu, strada care trece pe lângă Magazinul Unirea. Proiectul Primăriei prevede distrugerea spaţiilor verzi de lângă Magazinul Unirea. În plus trotuarul va fi mult micşorat pentru a face loc unei parcări. Şoseaua va avea două benzi pe sens, plus o bandă de rezervă pentru...alte parcări, dar care poate fi folosită în anumite situaţii ca bandă rutieră. La intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Calea Moţilor va fi pus un sens giratoriu.

Proiectul care urmăreşte aceste schimbări se numeşte „Refuncţionalizare Zona Centrală Alba Iulia - Spaţiu Public Urban - str. Tudor Vladimirescu”, fiind realizat de unul dintre arhitecţii de bază ai Primăriei, Ioan Străjan prin intermediul Biroului de Proiectare Străjan SRL.

Planul Urbanistic Zonal care priveşte acest spaţiu a fost aprobat în primăvara lui 2011.

Planul Urbanistic de Detaliu NU a fost niciodată în discuţie publică. Cu toate acestea Primăria Alba Iulia se laudă că a organizat o informare a publicului în perioada 9-24 mai 2012. Anunţul privind informarea publicului a fost pus în vitrină la Magazinul Unirea din centrul oraşului.

Joi, 31 mai 2012, în ultima şedinţă a actualului Consiliu Local urmează să fie votat proiectul privind modificarea radicală a acestei zone: str. Tudor Vladimirescu şi intersecţia cu Calea Moţilor.

Într-adevăr zona aceea de lângă Magazinul Unirea nu este tocmai estetică, dar ea poate fi aranjată altfel, poate fi îmbunătăţită. De ce e nevoie de un proiect de nu ştiu câte milioane de euro ca să modifici radical un spaţiu public? Primăria foloseşte des termeni ca reabilitare, refuncţionalizare etc, dar de fapt este vorba de modificări radicale ale spaţiului urban, cu componentele sale specifice: zone verzi, trotuar ş.a.m.d.

Dacă ar avea bună voinţă, consilierii ar putea amâna în Consiliul Local votarea acestui proiect, pentru ca discuţiile privind modificările aduse zonei să fie reale, publice, să nu fie nimic făcut pe ascuns, aşa cum s-a încercat acum...


 


Un nou proiect care modifica radical centrul orasului Alba Iulia si distruge spatiile verzi Un nou proiect care modifica radical centrul orasului Alba Iulia si distruge spatiile verzi
Taguri: nou, proiect, modifica, radical, centrul, oras, Alba Iulia, distruge, spatii, verzi, Mircea Hava, Ioan Strajan, reabilitare, re

Ratari

Criticisme (19)

Dan Agrisan
31-05-2012
In poza nu arata rau, cu insula aceea de copaci. Si mi se pare si mie ca acel trotoar de langa magazinul Unirea e prea mare pentru cat de putin e folosit. Cred ca ar trebui insistat, intr-adevar, pe o compensare cu mai multa vegetatie pentru spatiul pietonal care se pierde, pentru a reechilibra betonul si parcarea care se creeaza.
Raspunde
Autor
31-05-2012
Dane, stii prea bine ca acesti copaci vor creste in 20-30 de ani. In rest vor fi cateva flori, putina iarba si copacei de 1m.
Raspunde
Calin
31-05-2012
Exista specii de arbori care cresc cu 1 pana la 3 metri pe an.
Raspunde
Autor
31-05-2012
Intrebarea mea este urmatoarea: De ce primaria Alba Iulia asteapta sa se strice totul ca apoi sa REABILITEZE pe bani foarte multi? De ce nu intretine spatiile publice, constant, dar pe bani mai putini si fara interventii radicale, modificand spatiul asupra caruia s-a intervenit?
Raspunde
Sergiu
31-05-2012
Daca nu se face ceva pentru oras, nu e bine ca fura primarul. Acum ca face ceva pentru oraselul nostru iar nu e bine pentru ca strica prea multi bani. M-am saturat de toate criticismele astea de doi bani. Vor planta alti copaci si va fi bine. Mai iesiti din oras sa vedeti cum arata restul tarii ca deocamdata Alba Iulia sta destul de bine la capitolul estetica.
Raspunde
 
Eu
31-05-2012
probabil ca tu nu ai iesit demult din oras daca spui ca Alba Iulia sta bine la estetica. Nu sta bine deloc. Si daca este vorba de "criticisme", este treaba ta ca te-ai saturat. Noi, altii, ne-am saturat ca fiecare bucata de spatiu verde sa fie taiata. Si sa dam peste tot soiul de specimene "anticriticisme" care nu gandesc "cum se face ceva" in orasul asta.... Parcarile care se vor face peste spatiul verde sint necesare pentru ca, peste drum un italian isi face blocuri. Iar blocurile trebuie sa aiba parcare.......
Calin
31-05-2012
„Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica!“
Raspunde
Calin
31-05-2012
Parcari sunt si acum, cam tot atatea. Spatii verzi nu vad sa fie mai putine. Stiu cum arata orasul acum, m-am uitat si la planuri. Nu vad de unde se "taie" spatiile verzi, nu vad nici acele parcaje create in plus (nr. parcajelor nou create este mic). Iar daca se face inca o banda in plus, intr-o intersectie supraaglomerata, asta este foarte bine. Ca sunt opinii pro sau contra, iar este foarte bine. Problema e agresivitatea exprimarii lor. Ficare crede ca stapaneste adevarul absolut. De fapt, sunt opinii pro sau contra unei persoane, prea putin conteaza ideea.
Raspunde
Autor
31-05-2012
Calin, eu nu spun sa nu se faca. Dar orice se face ar trebui discutat, si pana la urma se ajunge la compromisuri intre nevoia de noi locuri de parcare si nevoia spatiilor verzi. Problema este ca la noi totul se face aplicand politica pumnului in gura. Cei care doresc spatii verzi nu sunt luati in seama, iar Opozitia politica este persiflata de primarul Hava, este luata peste picior.
Raspunde
 
Dan Agrisan
31-05-2012
Aici sunt de acord cu tine: discutiile cu oamenii nu se fac doar de dragul discutiilor: sunt si un mod de a evita solutii aberante (nu cred ca e neaparat cazul acum), ca se pot aduce imbunatatiri proiectului si, cel mai important, ca primaria chiar isi ia un angajament sa realizeze proiectul asa cum a fost agreat cu cetatenii. Tipul asta de discutii mi se pare esential in cazul oricaror proiecte care presupun ciuntirea spatiului verde. Cred ca ar trebui adoptat un set minimal de reguli pe care primaria sa si le asume in relatia cu cetateanul, dincolo de ceea ce ii obliga legea sa faca, si care sa puna accentul pe consultarea cetatenilor atat inainte cat si pe parcursul unor proiecte ce au legatura cu spatiile verzi si in care sa fie prevazut ca pentru orice distrugere a unui spatiu verde, primaria sa fie obligata sa compenseze cu dublu, triplu, de vazut. Repet, cazul de fatza nu mi se pare atat de dramatic, dar nu am nicio garantie ca va fi pus in practica asa cum arata macheta si, in plus, as vrea sa vad ca primaria se angajeaza sa mareasca suprafata spatiilor cu vegetatie de calitate (nu iarba si panselute), nu ca o restrange.
Cormoș Dumitru Radu
31-05-2012
Câte parcări în plus se realizează? La fel, câtă suprafață verde și câți arbori și de ce soi? Care este prețul de cost în total și pe destinații - trotuare, zonă verde, arbori, etc? Cum se salvează arborii din zonă și care au o vechime de zeci de ani? Care sunt celelalte două trei ateliere de proiectare ce au venit cu propuneri? Este evident că în acest areal trebuie făcut ceva, dar intervenția să aibă la bază profesionalismul - facilitare de accese, calitatea materialelor, raportul calitate/preț, etc. Asociația arhitecților are ceva de spus?
Raspunde
Calin
31-05-2012
Intr-un PUD la Situatia existenta sunt date suprafetele in procente si m2 pentru ocuparea terenului: suprafete verzi, pietonale, parcaje, rutier etc...la fel si pentru Situatia propusa. Sa inteleg ca vazand aceste date reiese ca suprafata verde e mai mica in PUD fata de situatia existenta? Din cate inteleg, ai vazut aceste date.
Raspunde
Ioana
31-05-2012
Ce-ar fi sa nu mai facem nimic in orasul asta si doar sa ne uitam cum cresc copacii?
Raspunde
un critic
31-05-2012
eu nu critic solutia in sine, critic ca in Alba exista intotdeauna o SINGURA SOLUTIE pe care tb sa o percepem ca fiind cea mai buna, altfel se spune ca ne opunem modernizarilor de tot felul, In acest caz, spatiul public care ar fi avut poate potential de valorizat e inlocuit cu parcari, in timp ce in Europa este redusa suprafata de parcari pt a crea spatii publice. Orasul asta e innebunit dupa parcari, ne laudam cu parcari de parca ele ar fi solutia urbanistica a orasului.
Raspunde
 
anti-critic
02-06-2012
Daca nu ar fi acele parcari, probabil ca se va parca pe spatiile verzi sau pe trotuare. Poate ca e mai bine asa. Poate ca e mai bine sa se lase zona asa cum e acum ...
Autor
01-06-2012
Dragi fani ai pavelelor si ai "reabilitarilor", proiectul a trecut cu bine in Consiliul Local. Puteti sa fiti fericiti !
Raspunde
Cormoș Dumitru Radu
01-06-2012
Prin întrebările puse, nu am criticat soluția. Primăria, Consiliul Local sunt obligate, cel puțin moral, să folosească mass-media și să comunice populației date care justifică investiția. Cine a avut ocazia să locuiască în alte lumi, a constatat relația administrației cu cetățeanul, și din acest punct de vedere.
Raspunde
Un alt critic
01-06-2012
In Europa este redusa suprafata destinata parcajelor? Permite-mi respectuos sa te contrazic. Cred ca vorbesti de acea "Europa" in care traiesc eu acum. Eu consider insa ca si tara mea natala face parte din aceeasi Europa, dar asta e alt subiect. Dimpotriva. E drept ca in contrapartida creste si suprafata de spatii verzi amenajate...Si permite-mi sa te contrazic si in privinta spatiului public. Spui, citez:"in Europa este redusa suprafata de parcari pt a crea spatii publice". O parcare publica este un spatiu public, doar daca nu cumva ai vrut sa spui ca in Europa este redusa suprafata garajelor particulare (alea din curtea proprie), parcajelor firmelor private (gen BMV, Mercedes, sau cele ale angajatilor unei firme...Insa nu cred ca ai vrut sa spui asta.
Raspunde
Ionel
03-06-2012
planul arata chiar ok. zona este acum in stare jalnica si merita reamenajata. La fel si cea de la pasajul din fata primariei, care e dezastru acum.
Raspunde
aleluia
03-06-2012
cred ca nici unul dintre cei care aproba planul nu a mai trecut pe str Tudor Vladimirescu de multa vreme. Acolos inst citeva scuaruri de citeva sute metri patrati fiecare. Acestea vor fi desfiintate, pavate si transformate in parcare. Ca sa nu zica nimeni nimic...se propune o linie de arbori care vor fi plantati, probabil. Ce nu stiti este ca asociatia de proprietari 13 in care intra blocurile de pe Tudor Vladmirescu a cerut sa nu fie desfiintate spatiile verzi pentru ca se pot gasi solutii alternative si pentru parcari. Primarului (ca de consiliu ne-am lamurit ca este masina de vot) nici nu a bagat in seama propunerea. Naivii se gindesc numai la reamenajarea zonei pietonale, care arata groaznic penstru ca in ultimii 22 de ani NU s-a facut nimic pentru intretinerea ei... (oare cine a fost la primarie in perioada asta?) si uita ca reamenajarea se poate face cu pastrarea spatiilor verzi si cu infrumusetarea acestora. Un oras este judecat dupa valoarea spatiilor verzi care dau frumusete localitatii. In fond, daca tot se vor parcari, de ce nu se fac parcati subterane sau supraterane in orasul asta, ca in orice oras civilizat? Am ajuns in situatia ciudata, penibila, sa ne luptam pentru citeva sute de metri patrati de spatii verzi pentru ca in Alba Iulia spatiile verzi sint atit de putine incit daca distrugem spatiile verzi de pe Tudor Vladmirescu reducem suprafata spatiilor verzi din centru cu 20% Asta vreti? pavele in loc de spatii verzi? Parcul central nu mai are nici el viata lunga..si el este planificat la distrugere....... Sint unii oameni care nu inteleg ce tragedie se intimpla in orasul asta......
Raspunde
Amin
04-06-2012
Nimeni nu este pentru distrugerea spatiilor verzi, insa ceea ce faci tu, in lipsa informatiilor, vorbesc aici doar de m2 spatiu verde propus-spatiu verde existent sunt simple banuieli...iar vehicularea acelei cifre cu reducerea spatiilor verzi din centru cu 20 % e...scuza-ma, o aberatie. Vreau sa vad si eu niste cifre, si daca intradevar spatiul verde propus este sub suprafata celui existent, atunci da, voi fi primul care iti da dreptate!
Raspunde
Imaginatie
04-06-2012
D-le Aleluia. Nu cred ca cineva, fie el pro / contra acestui proiect, si-ar dori spatii verzi mai putine in Alba Iulia. Eu sunt curios de unde ti-a dat tie ca fiecare din acele spatii verzi are cateva sute de metri patrati?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>