#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Istoricul Marius Oprea prezent la sfintirea troitei martirilor de la Rapa Robilor din Aiud

Istoricul Marius Oprea prezent la sfintirea troitei martirilor de la Rapa Robilor din Aiud

Revista nr. 135 | 24-05-2012 | Alexandru Mitchievici


Puţini oameni au venit astăzi la Râpa Robilor pentru a asista la sfinţirea troiţei pentru martirii ucişi în perioada comunistă. După cum bine se ştie, troiţa a fost ridicată din iniţiativa istoricului Marius Oprea (cel supranumit vânătorul de securişti) şi a primarului oraşului Aiud, Horaţiu Josan. În apropiere acum se construieşte impunătorul Memorial al Victimelor Comunismului.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de preoţii aiudeni Ioan Tocănel, Sebastian Tocănel, Ioan Aloman, călugărul Augustin de la schitul Mănăstirii Înălţarea Sfântei Cruci din Aiud, şi părintele Vasile Armanca din Ocna Mureş.

Subliniem prezenţa unui grup de elevi îmbrăcaţi în haine tradiţionale: este vorba de elevii clasei a III-a D de la Şcoala „Lucian Blaga” din Ocna Mureş. Conduşi de învăţătoarea Violina Armanca, elevii au susţinut un moment de poezie şi cântece patriotice intitulat „Eroii nu mor niciodată”.

Părintele protopop Ioan Tocănel a remarcat că la începutul slujbei a început şi ploaia, care a sfinţit troiţa şi pe cei care au pierit în Penitenciarul Aiud, aruncaţi fiind apoi în gropi fără nume la Râpa Robilor.

De faţă s-au aflat primarul Horaţiu Josan (care a vorbit de jertfa martirilor anticomunişti), Gheorghe Petrov (IICCR), Paul Scrobotă - directorul muzeului aiudean, Simion Creţu, Romul Popa, comandantul penitenciarului din Aiud - comisarul Valentin Nazare.

Istoricul Marius Oprea, cel care se ocupă de ani buni cu căutarea şi dezgroparea celor ucişi de regimul comunist, a declarat în faţa asistenţei: „Ei sunt coloana vertebrală a poporului român! Ei au murit fără speranţă, dar au murit cu credinţă. Noi vrem să le aşejăm osemintele undeva într-o biserică, unde să-i cinstim aşa cum merită, ca nişte eroi ai neamului”.


 

Taguri: Marius Oprea, moment, suflet, Rapa Robilor, marginea, Aiud, sfintirea, troita, martiri, regim, comunist

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>