#447
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Alba Iulia. Spectacol cu Grigore Lese si Victor Rebengiuc in memoria poetului Ioan Alexandru

Alba Iulia. Spectacol cu Grigore Lese si Victor Rebengiuc in memoria poetului Ioan Alexandru

Revista nr. 132 | 02-05-2012 | Alexandru Mitchievici


Duminică, 6 mai 2012, în încheierea Târgului de carte Alba Transilvana (4-6 mai 2012), la Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc un recital unic susţinut de muzicianul Grigore Leşe şi actorul Victor Rebengiuc. Spectacol este realizat în memoria poetului Ioan Alexandru, fiind intitulat „Lumină lină”.

În spectacolul „Lumină Lină” se împletesc cele mai frumoase poezii ale poetului Ioan Alexandru, alese de Victor Rebengiuc, se împletesc fericit cu muzica adâncă a lui Grigore Leşe.

Iată cum descrie Andrei Pleşu acest spectacol care a fost prezentat prima dată în acest an, pe 26 februarie: „După gustul meu, poeţii îşi recită mai bine poeziile decât o fac actorii. Fireşte, cu excepţiile de rigoare. Cine i-a auzit pe Nichita Stănescu, pe Cezar Ivănescu, pe George Călinescu, pe Teodor Pâcă şi pe alţii rostindu-şi textele nu-si poate imagina un mai potrivit mod de lectură. Ioan Alexandru avea, şi el, harul - incomparabil - de a-şi scanda versurile cu un amestec de simplitate arhaică, patos profetic şi inocenţă adolescentină. Era integral prezent în fiecare silabă, în fiecare literă pe care o pronunţa. Combustia interioară care se făcea auzită în fiecare sunet avea o forţă de contaminare irezistibilă. Şi asta pentru că era unul dintre acei puţini care tratează cuvintele nu ca pe nişte convenţii, ci ca pe nişte stihii vitale, autonome, mânate de adierea Duhului... Mă bucur că ne amintim de Ioan Alexandru. Şi mă bucur că „agentul” acestei amintiri e Victor Rebengiuc, însoţit de suspinele lui Grigore Leşe”.

Intrarea la spectacol se va face exclusiv pe bază de invitaţie (invitaţiile se pot procura de la Sala Unirii).

Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba (ATMA), cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.


 

Taguri: Alba Iulia, spectacol, Grigore Lese, Ion Caramitru, memoria, poetul, Ioan Alexandru, muzica, poezie

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>