#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Vechi obiceiuri la Sugag, judetul Alba. Statu la vase in Lunea Pastelui

Vechi obiceiuri la Sugag, judetul Alba. Statu la vase in Lunea Pastelui

Revista nr. 129 | 10-04-2012 | Alexandru Mitchievici


Sărbătoarea Statu la vase în Lunea Paştelui are loc în data de 16 aprilie 2012, ora 11.00, în a doua zi de Paşte în curtea bisericii ortodoxe din Şugag. De faţă vor fi tinerii căsătoriţi pe plan local în anul pascal 2011-2012.

Iată ce ne spun organizatorii despre această tradiţie uitată: „Un frumos obicei din comuna Şugag - judeţul Alba, a cărui origini se pierd în negura timpului adună în curtea bisericii, a doua zi de Paşte, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui. Îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular şugăjean şi având fiecare pereche, în faţa lor, o masă aranjată cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri şi flori, primeau binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar naşii, rudele şi prietenii le făceau daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie. Ciocneau un ou roşu şi închinau împreună un pahar de vin sau rachiu dulce.

Din anul 2008, după 18 ani de uitare, cu ajutorul nepreţuit al unor tineri inimoşi, la iniţiativa Primăriei şi Consiliul Local Şugag şi a Bisericii Ortodoxe din Şugag, Statu la vase în Lunea Paştelui redevine obiceiul îndrăgit şi ştiut de toţi din moşi strămoşi”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Comunei Şugag, Centrul de Cultură „Augustin Bena” al judeţului Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag.


 

Taguri: vechi, obiceiuri, Sugag, judet, Alba, statu, la vase, lunea, Pastelui, consiliul, judetean, centrul, cultural, Augustin Bena

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>