#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Printr-o finantare a AFCN-ului, muzeul albaiulian infiinteaza o garda romana la Alba Iulia

Printr-o finantare a AFCN-ului, muzeul albaiulian infiinteaza o garda romana la Alba Iulia

Revista nr. 126 | 20-03-2012 | Alexandru Mitchievici


În 28 februarie 2012, Administraţia Fondului Cultural Naţional a anunţat câştigătorii concursului de proiecte pe care urmează să le finanţeze în 2012. Printre acestea un proiect aparţinea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Un al doilea proiect al muzeului s-a clasat sub linia proiectelor eligibile, având un punctaj ceva mai mic decât celelalte proiecte câştigătoare. Dar lucrurile s-au schimbat luni, 19 martie 2012... când a fost anunţat şi al doilea proiect câştigător al muzeului albaiulian.

1.La secţiunea Patrimoniu Cultural Naţional, a fost acceptat proiectul „Între util şi estetic: Scrisul la Apulum. Redescoperind patrimoniul local şi universal” - care a primit o finanţare de 51.326 lei.

2.La secţiunea Activităţi Muzeale a fost acceptat proiectul „Ţinutele Istorie II. Garda romană de la Apulum” - care va primi o finanţare de 57.617 lei. Câştigarea acestui proiect a fost anunţată luni, 19 martie 2012, după ce a fost respins un proiect declarat eligibil în prima fază de evaluare de către AFCN. Proiectul respins aparţine Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, un proiect care după prima evaluare a dosarelor era clasat pe locul 2 la secţiunea Activităţi Muzeale.


„Garda romană este un punct de plecare. Aceasta este prima etapă a unui proiect pe care dorim să-l dezvoltăm. La început vor fi probabil 14 legionari romani costumaţi corespunzător, dar mai apoi se vor putea organiza diferite evenimente gen Zilele Oraşului Roman Apulum sau altele... Nu ne place mediocritatea deloc, aşa că ne propunem ca această gardă să arate foarte bine. Se va organiza un concurs pentru selectarea legionarilor romani, vor fi probe sportive, de cultură generală, îi vom învăţa anumite expresii în limba latină”, a declarat istoricul Tudor Roşu, coordonatorul proiectului „Ţinutele Istoriei II. Garda romană de la Apulum”, a declarat istoricul Tudor Roşu marţi, 20 martie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aşadar legionarii romani din garda muzeului vor fi aleşi după criterii fizice precise: să fie peste 18 ani, să aibă peste 1,74m înălţime. Vor fi voluntari şi vor lua parte la anumite acţiuni ale muzeului sau în care muzeul este partener (de genul Noaptea Muzeelor, Festivalul Cetăţilor Dacice ş.a.m.d.).

Cel mai probabil, mica legiune romană de la Alba Iulia se va numi Legiunea XIII Gemina. În acest moment în România mai există o astfel de gardă romană, mai numeroasă: este vorba de Terra Dacica Aeterna de la Cluj, care participă la numeroase evenimente legate de Dacia (cum ar fi Festivalul Cetăţilor Dacice şi alte similare)...

„Apulum a fost principalul centru urban din Dacia romană: aici erau două aşezări distincte, care dezvoltându-se au primit titlul de municipiu, iar una din aşezări a devenit chiar colonia... Prin acest proiect (n.a. - câştigat la AFCN) vrem să reînviem tradiţia romană a acestor locuri. Din punctul meu de vedere epoca romană este cea mai importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană a oraşului. Aici era cantonată Legiunea XIII Gemina. După reorganizarea Împăratului Hadrian, Apulum a devenit capitala provinciei Dacia”, a declarat Radu Ota, un alt istoric albaiulian implicat în proiectul Ţinutele Istoriei II.

Să reamintim faptul că în 2010, proiectul „Ţinutele Istoriei”, al cărui coordonator a fost tot Tudor Roşu, a primit de la AFCN o finanţare de 25.800 lei. În urma acestui proiect s-au realizat aproximativ 20 de costume din diferite epoci istorice: epocă romană, dacică, perioada medievală, costume din La Belle Epoque, ajungând la costume provenind de la anul 1918.

De asemenea, în anul 2008, pentru proiectul „Fragmente din universul credinţei româneşti”, muzeul albaiulian a primit cea mai mare finanţare oferită de AFCN de la înfinţarea instituţiei în 2006 până în acel moment (aproximativ 30.000 euro).

*În acest moment la Alba Iulia funcţionează o gardă aşa-zis medievală, austriacă, finanţată de Grup Corint şi care promovează imaginea Grup Corint...
 

Taguri: finantare, AFCN, muzeu, Alba Iulia, infiinteaza, garda, romana, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>