Articolul urmator |
Poetul albaiulian Aurel Pantea a implint 60 de ani
Sâmbătă, 10 martie 2012, o zi importantă pentru conducerea filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din României, o zi importantă pentru Aurel Pantea, cunoscutul poet, cunoscutul critic şi istoric literar...
Aurel Pantea, a împlinit 60 de ani, 60 de primăveri. Alături de poet la sediul filialei s-au aflat colegii său, scriitorii: Ştefan Dinică, Ironim Muntean, Cornel Nistea, Ioan Popa, Gheorghe Dăncilă, Daniela Ghigeanu, George Remete, Alexandru Ispas - preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici filiala Alba, Gianfranco Fraccarollo, directorul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia.
De asemenea au fost prezenţi, Ion Dumitrel - preşedintele CJ Alba, senatorul Alexandru Pereş, Elena Anghel - consilier pe probleme culturale la CJ Alba.
O prezenţă aparte a fost cea a dr. Nicolae Danciu, unul din cei care au sprijinit înfiinţarea filialei Alba a USR (Ion Dumitrel, la rândul său, este unul din cei care au sprijinit apariţia USR filiala Alba-Hunedoara).
Să mai notăm că în urmă cu câteva zile, Aurel Pantea a primit Premiul „Tudor Arghezi” acordat în unanimitate de USR.
Biografie
Aurel Pantea s-a născut la data de 10 martie 1952 în comuna Cheţani, judeţul Mureş.
A debutat în anul 1972 în revista „Echinox” din Cluj. Este eseist, publicist, critic literar, dar mai întâi de toate poet – un poet optzecist.
Din anul 1980 s-a mutat la Alba Iulia unde a predat la diverse instituţii şcolare. În noiembrie 2006 a fost înfiinţată Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, condusă de la bun început de către Aurel Pantea.
Aurel Pantea este redactorul şef al revistei Discobolul care apare sub egida USR Alba-Hunedoara. De asemenea, Aurel Pantea susţine cursuri de literatură română la Universitatea „1 Decembrie 1918”.
Aurel Pantea conduce Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, instituţie înfiinţată la 17 noiembrie 2006.
Din bibliografia sa amintim câteva volume de poezii: „Casa cu retori” (1980), „Persoana de după-amiază” (1983), „La persoana a treia” (1992), „Negru pe negru” (1993). Volumul „Negru pe negru” a fost reeditat în 2005 la Cluj.
Critică literară:
Poeţi ai transcendenţei pline, Cluj, 2003 (ediţia a II-a, Cluj, 2005).
Simpatii critice, Cluj, 2004.
Înapoi la lirism (o anchetă), Tg. Mureş, 2005.
Ştefan Aug. Doinaş (studiu monografic), Cluj, 2007.
Sacrul în poezia românească (volum colectiv), Cluj, 2007.
La Mulţi Ani !