#460
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Simion Dragoi, o marturie istorica despre Liga Anticomunista pastrata pe DVD

Simion Dragoi, o marturie istorica despre Liga Anticomunista pastrata pe DVD

Revista nr. 124 | 07-03-2012 | Alexandru Mitchievici


Miercuri, 7 martie 2012, la Sala Unirii din complexul muzeal albaiulian a avut loc lansarea DVD-ului „Noi nu am avut tinereţe”, un document istoric despre Liga Anticomunistă, organizaţie de elevi care a funcţionat la Alba Iulia; DVD-ul conţine mărturia lui Simion Drăgoi, unul din elevii albaiulieni arestaţi în anii 52-53 pentru uneltire împotriva regimului comunist.

Liga Anticomunistă a fost înfiinţată la 7 noiembrie 1949 de mai mulţi elevi de la Liceul Mihai Viteazul Alba Iulia (actualul Colegiu HCC) şi Liceul Comercial. Din această organizaţie făceau parte elevi ai celor două licee care-şi propuseseră să lupte împotriva comunismului românesc, împotriva ocupaţiei sovietice. Din păcate, după doar doi ani de la înfiinţare, Liga Anticomunistă a fost luată în vizorul autorităţilor comuniste. Membrii Ligii au fost identificaţi, arestaţi şi condamnaţi cu pedepse cuprinse între 2-20 de ani de închisoare (iar unul dintre arestaţi a fost achitat).

Elevii arestaţi în lotul Liga Anticomunistă de la Alba Iulia:

1.Ţic Gherasim (Boz, Hunedoara) – 20 ani de închisoare
2.Peculea Pompiliu (Alba Iulia) – 20 de ani de închisoare
3.Muntean Remus (Sebeş) – 20 ani de închisoare
4.Lăpăduş Ion (Hăpria) – 20 ani de închisoare
5.Sârbu Septimiu (Gârbova de Jos, Alba) – 20 de ani de închisoare
6.Trif Mircea (Sebeş) – 20 de ani de închisoare
7.Oltean Iuliu (Galda de Jos) – 20 de ani de închisoare
8.Puşcaş Sirius (Stremţ) – 20 de ani de închisoare
9.Muntean Mircea (Sebeş) – 18 ani de închisoare
10.Moga Zeno (Sebeş) – 15 ani de închisoare
11.Radu Marin (Beldiu, Alba) – 12 ani de închisoare
12.Suciu Coriolan (Vinţu de Jos) – 10 ani de închisoare
13.Dragomir Lucian (Sălişte, Sibiu) – 9 ani de închisoare
14.Drăgoi Simion (Ohaba, Alba) – 8 ani de închisoare
15.Drăghici Gheorghe (Partoş, Alba) – 8 ani de închisoare
16.Peligrad Traian (Sălişte, Sibiu) – 8 ani de închisoare
17.Oprean Ion (Draţov, Alba) – 7 ani de închisoare
18.Lupşan Iosif (Benic, Alba) – 6 ani de închisoare
19.Muntean eugen (Turdaş, Hunedoara) – 2 ani de închisoare  
20.Ion Drăgan (Mihalţ, Alba) – achitat.


Simion Drăgoi (81 de ani) a declarat celor prezenţi la Sala Unirii:
„Oficial, organizaţia a fost înfiinţată în ziua de 7 noiembrie 1949, zi în care se făceau manifestaţii de amploare, se ţineau discursuri de slăvire a lui Stalin şi a vârfurilor comuniste de la noi. După ce am trecut prin faţa tribunei oficiale, din faţa fostei primării a oraşului, de unde ne privea primul secretar al P.C.R. Alba şi cei din prezidiu, ne-am strâns câţiva dintre noi care ne cunoşteam poziţia de respingere a comunismului, în parcul din faţa blocului 280, în dreptul fostului restaurant şi hotel Dacia şi am fixat locul şi ziua primei şedinţe a organizaţiei pe care am hotărât că se va numi Liga Anticomunistă. Prima şedinţă, şi altele după aceea, a avut loc în şanţurile cetăţii, în zona Hotelului Cetate, und eam discutat statutul şi programul organizaţiei.
Scopul organizaţiei era de luptă împotriva comunismului care se instalase prin teroare, iar un alt scop era consolidarea şi extinderea organizaţiei, în vederea unei participări în cazul unui conflict armat pe care noi îl vedeam inevitabil alături de forţele care ar fi urmat să intervină pentru eliberarea României de sub dominaţia sovieto-comunistă. Nu ne-am imaginat atunci că vor trece zeci de ani până când românii vor găsi curajul şi forţa necesară pentru a o face singur.
În varea anului 1952 au început arestările, care s-au terminat în februarie 1953. Anchetele s-au făcut la Securitatea din Deva, după toate tipicurile Securităţii de atunci, adică prin înjurături, bătăi şi alte forme de constrângere. Tot în anul 1953, am fost judecaţi de un Tribunal Militar din Braşov, iar condamnările au fost între 2 şi 22 de ani. Doar doi dintre noi s-au eliberat fără a mai avea prelungită condamnarea cu 1, 2 sau 3 ani în plus faţă de sentinţa Tribunalului.
În decursul anilor, am trecut prin penitenciarele din: Deva, Jilava, Piteşti, Satu Mare, Galaţi, Aiud, Gherla, Caransebeş, prin coloniile de muncă forţată unde se lucra în condiţii grele, câte 10-12 ore ca: Stoeneşti, Gradina, Luciu-Giurgeni, Salcia, Periprava, Canalul Dunăre-Marea Neagră, apoi minele de plumb de la Cavnic, Baia Sprie şi Valea Nistrului, unde civilii nu mai lucrau din cauza pericolelor, iar noi trebuia să muncim în schimb de zi, apoi, unul de noapte. După ce un schimb ieşea, celălalt intra mergând pe galerie circa 2 km, apoi coboram circa 400 de metri, de unde mergeam spre locurile noastre de muncă”.

Eliberat în 1962, Simion Drăgoi şi-a găsit cu greu ceva de lucru, datorită trecutului său. După mai multe încercări s-a angajat la Întreprinderea de Construcţii pentru drumuri forestiere care avea o secţie în Alba Iulia. În 1990 s-a pensionat, supravieţuind pentru a ne spune tulburătoarea sa poveste. Simion Drăgoi a împărtăşit povestea sa şi zecilor de elevi HCC-işti prezenţi miercuri, 7 martie 2012, la Sala Unirii.   

Gazda evenimentului a fost Gabriel Rustoiu, directorul muzeului albaiulian. Printre participanţi s-au numărat câţiva din cei care au contribuit la editarea DVD-ului: Ion Dumitrel - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Valer Cerbu - directorul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, elevele Andrada Bodea (grafică şi ilustraţie) şi Alexandra Bodea (foto), Mircea Trifu (filmare), şi porfesorii de istorie de la colegiul albaiulian: Carmen Palcu, Andreea Rotche şi Sorin Schiau. Consultaţii ştinţifici ai DVD-ul au fost Ana Blandiana şi Romulus Rusan, doi oameni care s-au ocupat în ultimii 22 de ani de restituirea memoriei celor care au avut de suferit în perioada regimului comunist (1944-1989).

DVD-ul „Noi nu am avut tinereţe” va fi prezentat în luna mai la Sighet în cadrul Şcolii de Vară iniţiate de Romulus Rusan şi Ana Blandiana.


 

Taguri: Simion Dragoi, marturie, istorica, Liga, anticomunista, pastrata, DVD, sala, unirii, colegiul, HCC, CJ Alba, Mihai Viteazul

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>