#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Se solicita o noua dezbatere publica privind construirea unui teatrul dramatic in Cetatea Alba Iulia

Se solicita o noua dezbatere publica privind construirea unui teatrul dramatic in Cetatea Alba Iulia

Revista nr. 123 | 02-03-2012 | Alexandru Mitchievici


Scrisoare deschisă adresată domnului Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba

Stimate domnule preşedinte Ion Dumitrel,

Am aflat din presă conţinutul discuţiilor purtate la prima dezbatere publică referitoare la proiectul unui viitor teatru în Alba Iulia.

Din motive independente de voinţa mea nu am putut participa, dar după ce am citit sumarul luărilor de cuvânt din această prima dezbatere publică, cred ca este necesară o nouă dezbatere publică mai amplă, deoarece ceea ce s-a spus în cadrul acelei dezbateri excede informaţiilor sumare prezentate anterior de către instituţia dvs.

Sintetizând, la dezbaterea publică s-a discutat despre:
-construirea unui centru multifuncţional cu sală de spectacole pe o suprafaţă de teren de 1,8 hectare
-renunţarea la ideea unui teatru permanent, cu repertoriu propriu în care să fie angajaţi actori, regizori, scenografi şi personal auxiliar
-demolarea unor clădiri „parazitare” din zona respectivă, cladiri - se spune - fără importanţă culturală
-descărcarea arheologică pe 1,8 hectare de teren din sit arheologic categoria A
-organizarea unui concurs de proiecte internaţionale pentru proiectarea centrului multicultural
-începerea construcţiei în anul 2013
Aceste puncte sunt prea importante pentru a fi epuizate într-o singură dezbatere publică.

De aceea apelez la bunăvoinţa dvs. de a programa o nouă dezbatere publică pe aceste teme la o data pe care o veţi considera acceptabilă, timp în care cetăţenii să fie informaţi despre toate detaliile, cel puţin prin postare pe internet, şi să poată face propuneri direct Consilului Judeţean. În cadrul dezbaterii publice pot fi discutate şi propunerile trimise Consiliului Judeţean chiar dacă cei care le-au trimis nu sunt prezenţi la dezbatere.

În ceea ce mă priveşte, eu sunt adeptul înfiinţării unui teatru de repertoriu în Alba Iulia, teatru în care să fie angajat personal de specialitate mai degrabă decât construirea de săli de spectacole fără a avea actori şi regizori, şi doar a aştepta să ne viziteze trupe de teatru din alte oraşe.

În al doilea rând, îndrăznesc să sugerez Consiliului Judeţean ca, în cazul în care va hotărâ şi construirea unui centru cultural, să aleagă o altă locaţie în afara cetăţii sau să transforme în clădiri muntifuncţionale clădiri din cetate a căror proprietate a fost sau va fi transferată de armată.

Aceasta va permite eliberarea unui teren de 1,8 hectare pe care poate fi înfiinţat un parc adevarat, alternativă la distrugerea parcului Custozza şi a unei părţi din Parcul Unirii şi care cu siguranţă va fi apreciat de locuitorii oraşului.

Pe de alta parte, o cercetare arheologică preventivă serioasă, şi nu mimată (prevăzută ca obligatorie de lege) pe 1,8 hectare este imposibil de realizat doar în 2012 pentru ca în 2013 să fie începută construcţia. Pentru aceasta problemă este necesar a avea şi un punct de vedere din partea Comisiei Naţionale de Arheologie.

Vă rog să înţelegeţi faptul că scrisoarea mea nu este nici pe departe un reproş adus Consiliului Judeţean sau preşedintelui acestuia în problema centrului multicultural, dar solicit cu respect, având în vedere impactul deosebit al acestui centru asupra cetăţii Alba Iulia, asupra sitului arheologic, asupra vieţii culturale, să organizaţi o nouă dezbatere publică anunţată cu mult timp înainte, iar detaliile proiectului să le postaţi pe internet în vederea analizei cetăţeneşti.

De aceea domnule preşedinte, vă rog să analizaţi scrisoarea mea şi, sperând că argumentele mele le veţi considera întemeiate, să procedaţi în consecinţă.

Cu stimă,
Radu Octavian, Alba Iulia


*Prima şi siungura discuţie publică privind construirea teatrului a avut loc miercuri, 22 februarie 2012, la sediul Consiliului Judeţean Alba

Taguri: se solicita, noua, dezbatere, publica, construirea, teatru, dramatic, cetate, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>