#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Viitorul rector al Universitatii din Alba Iulia, matematicianul Daniel Breaz, are doar 37 de ani

Viitorul rector al Universitatii din Alba Iulia, matematicianul Daniel Breaz, are doar 37 de ani

Revista nr. 122 | 20-02-2012 | Alexandru Mitchievici


S-a încheiat perioada de depunere a dosarelor pentru funcţia de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Termenul limită de depunere a candidaturilor: duminică, 19 februarie. Un singur candidat şi-a depus dosarul pentru funcţia de rector, aşadar în alegerile care vor desemna noul rector al Alma Mater Apulensis vom avea un singur candidat: prof. univ. dr. Daniel Breaz. Alegerile vor avea loc în data de 29 februarie 2012 şi nimic nu pare să tulbure logica acestei competiţii: Daniel Breaz (în foto - alături de Shigeyoshi Owa) va câştiga competiţia şi va deveni cel mai tânăr rector din România.

În urmă cu o lună, în competiţia pentru rectorat era anunţat şi prof. univ. dr. Ioan Ileană, actual prorector. În mod surprinzător (sau nu!), Ioan Ileană nu şi-a mai depus dosarul pentru candidatura la funcţia de rector.

Până în acest moment tânăra universitate albaiuliană a avut 3 rectori:
1.Iuliu Paul (1991-1999)
2.Iacob Mârza (2000-2004)
3.Moise Achim (2004-2012)

După cum bine ne aducem aminte, Universitatea din Alba Iulia a fost fondată în jurul istoriei pde care oraşul musteşte: specializările istorie, muzeografie şi arheologie au atras la Alba Iulia zeci de tineri în anii de început, dar specializările au intrat în declin după anul 2000. Au devenit mai interesante specializările economice sau Dreptul.

Primii doi rectori au fost reputaţi specialişti în domeniile lor: regretatul arheolog Iuliu Paul (1991-1999) şi istoricul Iacob Mârza (2000-2004). Al treilea rector a fost prof. univ. dr. ing. Moise Achim (2004-2012), reprezentant al Facultăţii de Ştiinţe. Al patrulea rector va fi cu siguranţă tot de la Facultatea de Ştiinţe: tânărul matematician Daniel Breaz.


O biografie fulminantă

Daniel Breaz s-a născut la 23 martie 1975 la Alba Iulia. Rezultatele sale ştiinţifice pot crea numeroase invidii: predă la universitatea din Alba Iulia de la vârsta de 23 de ani; a devenit doctor în matematică la 27 de ani; profesor universitar doctor a ajuns la 36 de ani.

Un alt aspect forte în CV-ul lui Daniel Breaz: organizează evenimente ştiinţifice de ţinută la Alba Iulia, cea mai importantă fiind conferinţa internaţională ICTAMI.

În ultimii ani Daniel Breaz a primit numeroase distincţii academice, de asemenea este colaborator la diverse reviste de matematică din lume.

În ultimii ani a condus departamentul Cercetării Ştiinţifice din Universitatea Alba Iulia. Între 2004-2008 a îndeplinit funcţia de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, iar pentru un timp a deţinut funcţia de şef de catedră.

În 2010, departamentul de matematică al Universităţii Kinki din Osaka, Japonia, i-a decernat lui Daniel Breaz titlul de „cel mai bun cercetător al lumii în domeniul teoriei geometrice a funcţiilor în anul 2009”.


Politica

Daniel Breaz nu a stat de-o parte de tumultul viaţii politice, fiind un important reprezentant al tinerilor din PSD Alba, unul din puţinele nume cu care PSD Alba se poate mândri (cât timp vom vedea). În ultimii ani a fost consilier local al PSD-ului la Alba Iulia; de asemenea a fost preşedinte al organizaţiei PSD Alba Iulia.

La doar 37 de ani Daniel Breaz va deveni rectorul Universităţii Alba Iulia!!! Să vedem cum va face faţă acestei provocări uriaşe în cariera sa ştiinţifică!


 


Viitorul rector al Universitatii din Alba Iulia, matematicianul Daniel Breaz, are doar 37 de ani Viitorul rector al Universitatii din Alba Iulia, matematicianul Daniel Breaz, are doar 37 de ani Viitorul rector al Universitatii din Alba Iulia, matematicianul Daniel Breaz, are doar 37 de ani
Taguri: viitor, rector, universitatea, Alba Iulia, doar, 37 de ani, Daniel Breaz, matematician

Ratari

Criticisme (1)

michi Duta
02-03-2012
D-na din poza a fost si domnia sa cea mai buna cercetatoare din lume in domeniul teoriei geometrice a functiilor in 2009: http://www.ukm.my/pmath/MD.htm Cel care ia premiat pe amandoi a fost domnul japonez din poza. Facem un targ, eu devin honoris causa la Alba Iulia, tu primesti premiul (obscur) de la Kinki.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>