#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
In 2013 la Alba Iulia va incepe construirea teatrului dramatic in cadrul unui centru cultural multifunctional

In 2013 la Alba Iulia va incepe construirea teatrului dramatic in cadrul unui centru cultural multifunctional

Revista nr. 122 | 23-02-2012 | Alexandru Mitchievici


Dezbatere publică destul de interesantă, dar puţin atinsă de formalism, privind construirea teatrul dramatic de la Alba Iulia (găzduită miercuri, 22 februarie 2012, la Consiliul Judeţean Alba). Acest obiectiv va fi ridicat lângă secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean Alba, în apropierea catedralei Ortodoxe - locaţia exactă este în interiorul Cetăţii Alba Iulia, în bastionul Sf. Mihail, pe latura de vest a Cetăţii.

Printre cei prezenţi s-au numărat de la arhitecţii Ioan Străjan, Stelian Fleschin (preşedintele OAR filiala Alba) şi Hedviga Călin până la Ioana Bogăţan (managerul Teatrului de Păpuşi), directorii muzeului albaiulian (Gabriel Rustoiu şi Constantin inel), interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea, Ion Dumitrel - preşedintele CJ Alba, Dan Popescu - director tehnic CJ Alba, Florin Roman - iniţiatorul proiectului Alba Iulia-Capitală Culturală Europeană în 2020, economistul Ioan Străjan (reprezentantul Fundaţiei Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României).

Aşadar teatrul va face parte dintr-un centru cultural multifuncţional, un centru care ar urma să aibe destinaţii multiple: o sală de spectacol pentru teatru (de circa 300 de locuri), sală de concerte (muzică clasică, jazz ş.a.m.d.), spaţii pentru expoziţii de artă plastică sau spaţii permanente pentru expoziţiile Muzeului Naţional al Unirii. Economistul Ioan Străjan a propus, în spaţiile care vor apărea, realizarea unui muzeu al creştinismului românesc, unic în România...

Centrul cultural multifuncţional va fi construit pe un teren care aparţine Consiliului Judeţean Alba, un teren de 1,8 hectare. În jurul centrului cultural (Bastionul Sf. Mihail) va fi amenajată o piaţă publică şi o parcare de maşini.

Preşedintele CJ Alba a declarat mulţumit: „Dumnezeu ne-a ajutat să găsim cea mai bună soluţie pentru acest teatru” (anterior, au fost discuţii pentru realizarea unui teatru în parcarea uriaşi din faţa ADR Centru, în Oraşul de Jos).

Arhitectul Ioan Străjan a prezentat variantele privind construirea teatrului. Ioan Străjan a propus demolarea unor clădiri nereprezentative, „parazitare” (construite pe la 1902) din curtea actualei secţii de Neurologie.

Până la începerea lucrărilor la centrul cultural multifuncţional, în perimetrul respectiv din Bastionul Sf. Mihail va fi făcută o descărcare de sarcină arheologică, pentru că este un teren din Cetatea Alba Iulia care sigur ascunde anumite vestigii.


Soluţiile CJ Alba pentru relocarea secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean

Cei de la Consiliul Judeţean Alba caută soluţii pentru secţia de Neurologie şi pentru secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean - care acum se află lângă Catedrala Ortodoxă. Într-o variantă de lucru, cele două secţii vor fi mutate în spaţiul actual al secţiei Infecţioase (din Oraşul de Jos) sau, într-o altă variantă, se va construi o clădire nouă lângă Stadionul Cetate (zona Ambient).

La rândul său, secţia Infecţioase (care se află de mulţi ani în Oraşul de Jos) va fi mutată într-o clădire nouă în curtea Spitalului Judeţean.


Viitorul teatru, date tehnice


Dan Popescu, directorul tehnic al CJ Alba, a oferit mai multe precizări privind proiectul: „Centrul cultural va avea o sală de teatru cu 300 de locuri. Numărul de locuri pentru o asemenea sală se ia în funcţie de populaţia oraşului, dar şi în funcţie de locaţie, de cum permite locaţia… Teatrul ar putea costa 5 milioane sau 10 milioane de euro, în funcţie de proiectul câştigător şi în funcţie de preţul cerut de constructor. În mod normal clădirea va fi finalizată mai repede de 24 de luni de la demararea efectivă a lucrărilor. Construcţia propiu-zisă va începe în cursul anului 2013. Sperăm să realizăm o clădire multifuncţională, reprezentativă pentru Alba Iulia”.

Dan Popescu a dat asigurări că acest centru va fi realizat în urma unui concurs internaţional de proiect, urmând a fi date anunţuri în presa naţională şi internaţională privind proiectul iniţiat de CJ Alba.

Finanţarea acestui centru funcţional se va face din fondurile Consiliului Judeţean Alba şi prin credite. Florin Roman a propus încă o variantă de finanţare: Uniunea Europeană va lansa în 2013 un program care vizează construcţia de cinematografe şi centre culturale.

Aşadar optimism pe toată linia, convergenţă, congruenţă politică pentru sprijinirea proiectului propus de CJ Alba. Dacă lucrurile merg bine, în 2015 albaiulienii vor avea un centru cultural multifuncţional modern în care este inclus şi un teatru: aşa cum preciza Ioana Bogăţan va fi un teatru de proiecte - prin care vor fi invitaţi actori, trupe de teatru, regizori pentru anumite proiecte punctuale. Un asemenea teatru de proiecte funcţionează cu mult succes la Buzău. Un teatru de proiecte este mai uşor de realizat, mai ieftin, mai accesibil într-un oraş mic decât un teatru de repertoriu, care presupune minim 15-20 de actori angajaţi, maşinişti, personal auxiliar, după cum a spus Ioana Bogăţan.

Dacă se va realiza ceea ce şi-a propus Ion Dumitrel va fi un pas doar spre normalizarea vieţii culturale din Alba Iulia, un oraş care înainte de 1944 a avut şi teatru (unde este CCS-ul de azi) şi filarmonică...


 

Taguri: anul 2013, Alba Iulia, incepe, construirea, teatru, dramatic, centru, cultural, multifunctional, Ion Dumitrel, CJ Alba

Ratari

Criticisme (1)

dyutza
23-02-2012
foarte bine, oricum sectia de neurologie era un cosmar pentru toata lumea, 80% pacienti paralizati si cladirea fara lift..
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>