#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
La Roma, arhiepiscopul greco-catolic Lucian Muresan a fost numit cardinal de catre Papa Benedict XVI

La Roma, arhiepiscopul greco-catolic Lucian Muresan a fost numit cardinal de catre Papa Benedict XVI

Revista nr. 121 | 18-02-2012 | Alexandru Mitchievici


Zi de sărbătoare pentru Biserica Greco-Catolică din România, cea care a adus lumină poporului român din Ardeal în perioada ocupaţiei habsburgice şi ungureşti din sec. XVII-XIX.

Sâmbătă, 18 februarie 2012, la Roma, în Cetatea Eternă, Preafericitului Lucian a fost numit cardinal, numire făcută în cadrul Consistoriului condus de Papa Benedict XVI.

Preafericitul Lucian Mureşan devine astfel a treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu şi cardinalul Alexandru Todea.

Primul cardinal. Arestat de autorităţile comuniste române pentru că nu a vrut să se lepede de credinţa greco-catolică, Iuliu Hossu a fost numit cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de către Papa Paul al VI-lea.

Al doilea cardinal al românilor a fost Alexandru Todea, episcop greco-catolic închis şi el în închisorile comuniste pentru credinţa sa: Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

În Biserica Catolică, cardinalii sunt prelaţi aleşi direct de către Papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca Păstor Suprem al Bisericii, întărindu-i pe fraţi în credinţă şi fiind principiu şi temelie a unităţii şi comuniunii Bisericii.
 
Biografia Preafericitului Lucian Mureşan

Preafericitul Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 în satul Ferneziu, devenit astăzi cartier al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru şi Maria. A studiat teologia mai întâi la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Ioan Dragomir, episcopul auxiliar al Maramureşului. Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990 Preafericitul Lucian a condus eparhia de Maramureş, mai întâi ca ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular, după cum a precizat Eduard Mihai Coşa, secretarul Conferinţei Arhiepiscopale Române.

Preafericitul Lucian a fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Din 26 mai 2003 Preafericitul Lucian este membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, numit de către Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca arhiepiscop major la 30 aprilie 2006, în prezenţa Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.


 

Taguri: arhiepiscop, greco-catolic, Lucian Muresan, Blaj, numit, cardinal, Papa, Benedict XVI, Roma, Iuliu Hossu, Alexandru Todea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>