#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Centrul Militar Judetean Alba implineste 44 de ani

Centrul Militar Judetean Alba implineste 44 de ani

Revista nr. 121 | 17-02-2012 | Alexandru Mitchievici


În baza Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, începând cu 17 februarie 1968, conform ordinului nr. M-10 al ministrului Forţelor Armate din 17.02.1968, a fost înfiinţat Centrul Militar Judeţean Alba (C.M.J.), cu dislocarea în Alba Iulia, prin transformarea şi includerea în organizare a comisariatelor raionale Sebeş, Aiud, Cîmpeni, Blaj din cadrul fostelor Comisariate Militare ale regiunilor Hunedoara, Arieş-Turda şi Mureş. Centrul se subordonează direct Marelui Stat Major al Ministerului Forţelor Armate.

În conformitate cu Ordinul nr. M-3 din 28.08.1969 al Ministerului Forţelor Armate pe data de 20 august 1969, C.M.J. Alba iese din subordinea M.S.M., fiind trecut în cea a noului înfiinţat Coamndament Militar Teritorial Cluj.

Sub această deumire a funcţionat până în data de 15.01.1990, când s-a transformat în Comandamentul Militar Judeţean Alba, prin reorganizare luând în subordine Statul Major Judeţean de Apărare Civilă Alba, Statul Major Judeţean de Gărzi Partiotice Alba şi Secţia Informaţii Alba.

În anul 1994 se revine la denumirea de Centrul Militar Judeţean Alba fiind în subordinea aceluiaş comandament până la data de 29.03.2002 când trece în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”.

Începând cu data de 1 decembrie 2002 instituţia se reorganizează şi trece în subordinea Centrului Militar Zonal Hunedoara până la data de 15.01.2007, dată la care trece în subordinea Centrului Militar Zonal Cluj, căruia i se subordonează până în prezent.

Pe parcursul existenţei sale, C.M.J. Alba, a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, având rolul de a promova profesia militară, a recruta candidaţi pentru cariera militară, de a asigura pe timp de pace repartizarea resurselor umane şi materiale în plan judeţean, selecţia şi încorporarea recruţilor (până în 2007), luarea în evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili, evidenţa rezerviştilor, selecţia psihologică a tinerilor în vederea angajării ca militari profesionişti şi pentru formarea cadrelor militare în rezervă, acordarea ajutorului de deces cuvenit cadrelor militare în rezervă sau familiilor acestora, acordarea drepturilor legale pentru rezerviştii cu domiciliul pe raza judeţului Alba, gestionarea arhivelor cu datele de evidenţă militară a rezerviştilor. Printre atribuţiile ce revin Centrului Militar Judeţean Alba se numără şi consilierea şi reconversia profesională cadrelor militare în rezervă, activitate foarte importantă, dat find numărul mare de militari trecuţi în rezervă înainte de vârsta de pensionare.

Primul sediu în care a funcţionat C.M.J. Alba (1968-1985) a fost situat în clădirea care a adăpostit pe rând Colegiul Reformat „Bethlem” (1629-1710), Cazarma Mare a Infanteriei (1915-1911, Cazarma Mihai Viteazul (1918), Cazarma IV Artilerie Grea şi Cercul de Recrutare (după 1945), situat pe str. Romană nr. 2.

În prezent (din 25.09.1985) instituţia este amplasată în zona fortificată a municipiului, în mijlocul cetăţii medievale, în apropierea castrului roman şi a cetăţii bastionare de tip vauban, în clădirea ce a adăpostit Comisariatul de Război (Str. Mihai Viteazul nr. 11).

Cu ocazia aniversării a 44 de ani de la înfiinţare Centrul Militar Judeţean Alba urează un călduros „La Mulţi Ani” cadrelor militare şi personalului civil care sunt sau au fost angajaţi ai acestei instituţii.

Locotenent colonel Cornel Oltean, ofiţer cu relaţii publice

 

Taguri: centrul, militar, judetean, Alba, implineste, 44 de ani, infiintare, cetatea, Alba Iulia, recrutare, informare, selectie, coleg

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>