#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Resedinta guvernatorului Daciei romane de la Alba Iulia... in expozitie la Cluj

Resedinta guvernatorului Daciei romane de la Alba Iulia... in expozitie la Cluj

Revista nr. 121 | 16-02-2012 | Alexandru Mitchievici


Vineri, 17 februarie 2012, ora 12.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj va avea loc vernisajul expoziţiei „Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”. Expoziţia a fost prezentată iniţial la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia (3 noiembrie 2011).

În utlimii ani (1992-2011) cercetările arheologice de la Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum au fost conduse de arheologul Viorica Rusu-Bolindeţ (actualmente angajat al muzeului din Cluj).

Organizatorii expoziţiei spun că aceasta „îşi propune să aducă în atenţia publicului situl arheologic de la fostul Palat al guvernatorului Daciei romane din anticul oraş Apulum, astăzi Alba Iulia. Edificiul, o construcţie complexă, servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane şi era organizat ca o combinaţie între o instituţie de prim rang a provinciei şi resedinţa privată a guvernatorului. Publicul va redescoperi în cadrul acestei expoziţii artefacte romane într-un număr impresionant şi, totodată, de o mare diversitate, piese şi materiale descoperite de-a lungul campaniilor de cercetări în acest sit arheologic. Rezultatul cercetărilor arheologice este prezentat publicului nu doar prin exponate în sine, dar şi prin imagini şi planuri, machete şi reconstituiri în format 3D. Toate acestea în încercarea de a oferi vizitatorilor un tablou a ceea ce a însemnat în antichitate Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum”.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Expoziţia este găzduită la Turnul Croitorilor, str. Baba Novac nr. 35, şi va fi deschisă publicului în perioada 17 februarie-17 martie 2012.

 

Taguri: resedinta, guvernatorul, Dacia, romana, Alba Iulia, expozitie, Cluj, str. Munteniei, Viorica Rusu Bolindet

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>