#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Exponatul lunii, un nou proiect cultural la muzeul albaiulian

Exponatul lunii, un nou proiect cultural la muzeul albaiulian

Revista nr. 116 | 10-01-2012 | Alexandru Mitchievici


Un nou proiect cultural debutează marţi, 10 ianuarie 2012, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: este vorba de evenimentul intitulat „Exponatul lunii” care îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie dintre cele mai semnificative artefacte din patrimoniul muzeului albaiulian. De acum înainte, în fiecare lună a anului 2012 va fi expusă, într-un spaţiu special organizat, câte o piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului.

Piesa lunii ianuarie îl înfăţişează pe Liber Pater în cadrul unui spectaculos grup statuar roman - Liber Pater este una din divinităţile venerate de coloniştii romani din anticul oraş Apulum. La Alba Iulia au fost descoperite în cercetări arheologice mai multe piese în care este reprezentat Liber Pater.

Piesa de faţă a fost descoperită fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, după cum a precizat Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al muzeului albaiulian.

La deschiderea oficială a manifestării (marţi, 10 ianuarie, ora 12.00) va fi prezent şi cel care a descoperit grupul statuar, arheologul clujean Alexandru Diaconescu.

Evenimentul este realizat în colaborare de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

Taguri: exponatul, lunii, nou, proiect, muzeul, albaiulian, Liber Pater, cultural, Alexandru Diaconescu, colonisti, romani, Apulum, Alb

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>