#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Manifestari culturale dedicate Unirii la muzeul albaiulian

Manifestari culturale dedicate Unirii la muzeul albaiulian

Revista nr. 8 | 27-11-2009 | Alexandru Mitchievici

Ziua Naţională a României este sărbătorită la Muzeul Unirii cu o serie de  manifestări cultural-ştiinţifice. În primul rând e vorba de sesiunea ştiinţifică „Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român. 91 de ani de la Marea Unire (1918-2009)” – debutează vineri, 27 noiembrie, ora 10.00, în Sala de lectură, şi se desfăşoară timp de 2 zile, 27-28 noiembrie). Şi-au anunţat prezenţa peste 100 de specialişti din cele mai importante centre muzeale şi universitare din România (Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Bucureşti, Deva etc). Conferinţa este împărţită pe 5 secţiuni: Arheologie, Istoria Culturii, Istorie, Restaurare-ceramică, metale, textile şi Restaurare carte.

Cu această ocazie vor fi lansate patru cărţi: revista „Apulum” nr. 46; „Hunedoara şi Marea Unire” de Ioachim Lazăr şi Nicolae Cerişer; „Organizaţia de rezistenţă condusă de maiorul Nicolae Dabija (1948-1949)” de Liviu Pleşa; „Catalogul de restaurare carte veche” realizat de Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi din cadrul muzeului albaiulian.

De asemenea, la Muzeul Unirii va avea loc vernisajul expoziţiei „Arta Osului – din preistorie în zorii Evului Mediu”, realizată de arheologul Horia Ciugudean (vineri, ora 12.00) – sunt prezentate numeroase piese din Transilvania, dar se remarcă unele, adevărate unicate la nivel european, cum sunt sceptrele din corn de cerb bogat decorate descoperite la Lancrăm sau Teleac. Expoziţia va putea fi vizitată până la finalul lunii ianuarie 2010.

Taguri:manifestari, culturale, didicate, Unirii, Muzeul Unirii, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>