#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Lansare de carte - Volum document despre grupul anticomunist condus de maiorul Nicolae Dabija

Lansare de carte - Volum document despre grupul anticomunist condus de maiorul Nicolae Dabija

Revista nr. 8 | 26-11-2009 | Alexandru Mitchievici

Volumul „ Organizaţia de rezistenţă condusă de maiorul Nicolae Dabija (1948-1949)” apărut de curând sub semnătura istoricului Liviu Pleşa, este o lucrare omagiu dedicată unui moment încă extrem de puţin cunoscut din istoria României, mişcarea de rezistenţă armată anticomunistă. Pentru judeţul Alba, cartea este cu atât mai importantă cu cât acţiunile grupului condus de maiorul Nicolae Dabija s-au desfăşurat în zona Muntelui Mare, de lângă comuna Bistra, dar şi pentru faptul că autorul ei este un albaiulian. Tânărul istoric Liviu Pleşa, absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul universităţii albaiuliene, este în prezent consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Analizând conjunctura în care s-a format grupul Dabija, dar şi modul în care grupul a fost înfrânt de către Securitate la nici un an de la constituirea lui, autorul ajunge la nişte concluzii interesante. Astfel, atitudinea localnicilor este privită cu multe rezerve, mulţi dintre moţi ajutând la prinderea membrilor organizaţiilor anticomuniste din zonă, în schimbul unor recompense băneşti. De asemenea după ce prezintă modul în care s-au finalizat anchetele (mare parte din cei implicaţi fiind asasinaţi fără să fie judecaţi), Liviu Pleşa se întreabă retoric de ce după 1989, când încă mai trăiau mulţi dintre ofiţerii de Securitate implicaţi în aceste asasinate, noile autorităţi s-au arătat indiferente faţă de acest moment al istoriei noastre, neexistând nici un interes de a se descoperi măcar locul exact unde fusese îngropaţi cei ucişi.

Nu în cele din urmă trebuie să amintim că volumul cuprinde documente inedite create de fosta Securitate, de Jandarmerie sau de justiţia militară, legate de organizaţia maiorului Nicolae Dabija. La fel de importante sunt fişele biografice ale luptătorilor anticomunişti, dar şi a cadrelor de Securitate şi Miliţie implicate în represiune, care se găsesc în partea de final a volumului (volumul va fi lansat public, vineri, 27 noiembrie, ora 10.30, la Muzeul Unirii).

Liviu Zgârciu, istoric

Taguri:lansare, carte, volum, document, grupul, anticomunist, Nicolae Dabija

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>