#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
O mica plimbare prin oras

O mica plimbare prin oras

Revista nr. 112 | 15-12-2011 | Dark Nightrider

Cateodata trebuie sa recunosc faptul ca ne meritam statutul de orasel de provincie, eticheta pusa de catre locuitorii Capitalei cat si a celor care locuiesc in marile orase ale tarii.

Desi nu imi convine de loc aceasta eticheta si atunci cand o aud invariabil o contest bazat pe o mandrie si patriotism local. Imi iubesc orasul neconditionat, sunt albaiulian prin nastere si domiciliu (in afara de 4-5 ani cand am vietuit ca student in Cluj). Insa inima mea ramane la Alba Iulia oriunde m-as afla. Tocmai de aceea ma sunt mahnit ori de cate ori vad un lucru negativ in acest oras. Asa cum de altfel, mai deunazi, intr-o plimbare prin oras pentru a rezolva unele treburi de zi cu zi, mi-am propus sa fiu mai atent si sa-mi ascut putin spiritul critic. Zona Kaufland: o imbulzeala de masini mari si mici, unele incearca sa intre, altele sa iasa din parcarea centrului comercial. Unele asteapta sa intre pe strada Detunata, altele se indreapta catre Micesti. Colac peste pupaza: o statie de autobuz este infiintata la 30 de m de intrarea principala in parcarea Kaufland, pentru a pune “ cireasa pe tort” in invalmaseala si nervozitatea din zona. Intrand in ambuteiajul respectiv si asteptand rabdator sa ajung sa trec de intersectie, privirea imi cade asupra banner-ului publicitar din statia de autobus cu pricina, unde vad reclama unei binecunoscute publicatii on-line locala, in care o jurnalista isi afirma deontologia profesionala prin a aclama ca nu crede nimic, nici macar pe maica-sa cand ii spune ca o iubeste si pentru a fi sigura verifica informatia din trei surse… care or fi cele trei surse, numai doamna sau d-soara respectiva o sti… as fi curios sa le aflu si eu. Ma gandesc oare ce o fi in sufletul parintilor acelei femei la citirea reclamei respective. In fine, sa ne intoarcem la harababura din zona Kaufland-Profi… oare nu s-ar impune aici un giratoriu? Cred ca da… Si mai ales cand acum, colac peste pupaza, s-a deschis un complex comercial intre Kaufland si Profi. Insa, cine sunt eu ca sa-mi dau cu parerea sau sa propun solutii? OK… am trecut de zona respectiva si ma indrept catre Piata si poi catre Spitalul Judetean. Aici, o alta mostra de dobitocenie urbana albaiuliana: in fata Spitalului Judetean daca parchezi ti se da amenda de parcare. Cu alte cuvinte, trebuie sa platesti parcarea. De fapt sa platesti stationarea pentru ca nici pe departe “ trasul pe dreapta” pe care poti sa-l efectuezi nu este nici pe departe o parcare in deplinatatea cuvantului. Dupa ce ca vine omul amarat la spital si duce un batran, un copilas bolnav, cand vine inapoi isi mai gaseste si amenda pe parbriz. Intr-adevar, un adevarat spirit civic, in slujba cetateanului , au edilii nostri.

Aglomeratia in oras este la cote maxime. Ma gandesc ce minte de gaina pot sa aiba diriguitorii acestui oras sa faca urmatoarele: blocarea concomitenta a doua intrari in oras (dinspre Sibiu – pasarela de la Partos si Oradea – lucrarile la zona Alba-Micesti ) la care se adauga intrarea in acelasi timp in reparatii a peste 30 de strazi din centrul orasului (cartierele Lipoveni si Maieri). Intr-adevar, trebuie sa fii foarte iscusit sa poti bulversa circulatia intr-un oras de doar 60.000 de locuitori. Insa uite ca s-a reusit. Buna treaba, imi spun, in timp ce cobor catre Centru . In Centru, vis-à-vis de BCR, ce vad? O hoarda de politai care amendeaza pe oamenii care au parcat pe marginea drumului, dupa curba. Bietii oameni, au oprit acolo pentru ca aveau treaba la Registrul Comertului. De fapt, nu au unde parca in alt loc. Parcarea de la BCR este subdimensionata iar urmatoarea parcare disponibila este la jumatate de kilometru departare, la Mall Alba. La fel stau si ma gandesc cat de subcorticali au putut fi diriguitorii Registrului Comertului, in a alege sa functioneze intr-o cladire care nici macar un loc de parcare nu are. O atitudine intr-adevar prietenoasa fata de mediul de afaceri, de oamenii de afaceri din judet. Si politaii aceia… e de inteles ca amendau oamenii care stationau cu masinile in curba, insa pe portiunea dreapta care succede curbei, in directia de mers inspre Mall, oare de ce nu lasau saracii oameni sa stationeze cateva minute pana isi rezolvau treburile? Pentru ca asa sunt ordinele, bineinteles!

Aaa… era sa uit… un subiect fierbinte in acest an. Cetatea. Ce sa zic, foarte bine ca se face, foarte bine ca se investeste. Ce nu a fost bine este ca s-a distrus spatiul verde. Poate ca se puteau gasi niste solutii de compromis intre punerea in valoarea Cetatii prin renovarea ei si pastrarea macar partial a vegetatiei si copacilor. Insa apropos de Cetate, imi vine in minte o intamplare povestita de un bun prieten. Era cu bicicleta prin santurile Cetatii, s-a oprit putin si si-a lasat bicicleta in afara pistei de biciclete, la marginea spatiului verde. A fost apostrofat de unul din gardienii “austrieci” din zona sa nu cumva sa se atinga de spatiul verde ca e “bai” . Imi vine in minte o imagine din timpul unei vizite la Paris cand la ora amiezii, in unul dintre parcurile de pe langa Turnului Eiffel, mii de parizieni “nesimtiti” se tolaneau pe iarba, in pauza de masa. Si nu venea nici un jandarm sa-I goneasca de acolo.Dimpotriva. Sau poate dau si edilii nostri un search pe Google cu “ central park New York” si se documenteaza si ei ca spatiile verzi in orasele civilizate sunt construite pentru ca orasenii dornici de un colt de verdeata sa “calce” nestingheriti iarba verde, sa se simta macar pentru putin timp inconjurati de natura, nu de betoane si praf. Insa mentalitatea comunista se pare ca persista. Domnilor edili, de aceea se construiesc spatiile verzi in orasele civilizate, pentru a “ calca” pe ele, nu pentru a le pazi cu gardieni. Insa poate in “cel mai mare parc din Romania” asa cum ne laudam cu santurile Cetatii Alba Carolina, nu sunt aplicabile aceleasi reguli ca in orasele civilizate. Noi suntem aici “mai cu motz”, ca deh! , suntem la Alba Iulia, nu?

Taguri:harababura, sens giratoriu, nu calcati iarba

Ratari

Criticisme (1)

quaedam
19-12-2011
Acestă apostrofare aplicată de catre vreun slujitor zelos al autorităţii locale, păzitor al spaţiului verde, este întâlnită peste tot în ţară, ori că te afli într-un oraş mare sau unul mic. De o experinţă asemănătoare am avut şi eu parte în mai marele oraş "provincial", Cluj-Napoca.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>