#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Compania de stat Cuprumin Abrud pusa la mezat pentru doar 85 milioane de dolari

Compania de stat Cuprumin Abrud pusa la mezat pentru doar 85 milioane de dolari

Revista nr. 109 | 24-11-2011 | Alexandru Mitchievici


De la momentul anunţării vânzării Cuprumin Abrud, 12 firme internaţionale şi româneşti şi-a arătat interesul pentru cumpărarea companiei care deţine cea mai mare rezervă de cupru din Europa.

Cea mai imporatntă este compania rusă Vimetco, care mai deţine în România două mari societăţi: Alro Slatina şi Alum Tulcea. Vimetco este una din firmele oligarhului rus de origine evreiască Vitali Matchisky. În afară de fabricile din România, Vitmeco mai are în China încă trei firme care se ocupă de exploatarea aluminiului.

Printre cei interesaţi de cuprul de la Roşia Poieni se numără:
Barrick Gold (firmă canadiană), numărul unu mondial la producţia de aur
Valhalla Resources (Canada)
Euroglobal Capital Partners (Canada)
Mineral Metals (Australia)
Glencore International (Elveţia)
Mineco din Elveţia (firmă care deţine Moldomin, un alt producător român de cupru)
Camera de Comerţ bilaterală româno-azeră (de fapt repreyzintă Statul Azerbaidjan)
Invest Nikarom (România)
Asociaţia Salariaţilor Cuprumin Abrud

În total, sunt 12 scrisori de intenţie pentru achiziţionarea Cuprumin Abrud.

Doar 85 de milioane de dolari costă Cuprumin Abrud. Despre zăcământul de la Roşia Poieni se estimează că este cel mai mare din Europa, evaluat la un milion de tone (adică 7,5 miliarde de dolari la preţul actual al preţului mondial al tonei de cupru).  Însă pe lângă minereul cuprifer mai există şi aur, precum şi alte metale rare (wolframul şi altele) care sunt o sursă suplimentară de venit pentru cel care pune mâna pe Cuprumin Abrud.

Privatizarea Cuprumin a fost impusă de FMI laolaltă cu vânzarea altor companii de stat. România nu mai poate anula datoriile istorice ale Cuprumin Abrud, pentru că ar echivala cu acordarea unor subvenţii de stat, lucru interzis de Comisia Europeană.

În ultimul an Cuprumin a făcut profit, după cum a declarat şi deputatul de Alba Clement Negruţ. Un alt deputat de Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că vânzarea companiei din Abrud este absolut necesară, pentru că statul nu are voie să subvenţioneze compania...

De ce vinde România firma Cuprumin Abrud? Pentru că nu poate asigura finanţa funcţionarea societăţiide stat: este vorba de aproximativ 60 de milioane de euro, la care se adaugă investiţiile pentru conformărea de mediu, adică 17 milioane de euro. În total, aproximativ 85 milioane dolari, suma de vânzare.

 

Taguri: Cuprumin, Abrud, pusa, la mezat, doar, 85 milioane, dolari, rezerve, mari, Europa, 7,5 miliarde, Rosia Poieni

Ratari

Criticisme (3)

Mephisto
24-11-2011
Poate ii cumpara RMGC-ul si pe astia....
Raspunde
Mephisto se intoarce
24-11-2011
De 20 de ani o tinem pa aia cu nu ne vindem tara...!!! Asa e romanul, daca mie imi merge rau, pai de ce dracu sa-i mearga vecinului bine ! Nu conteaza ca eu nu sunt in stare, dar inca mai am putere sa ma pot impotrivi! De peste 20 de ani platim datoriile companiilor de stat, de la acele de cravata ale CFR-ului pana la afacerile personale ale regiilor autonome. Nu ne place ca suntem saraci, insa scopul nostru nu e sa devenim eficienti, ci sa nu cumva sa o duca celalalt mai bine. La trecutu-ti mare, mare viitor !
Raspunde
Mephisto
25-11-2011
Lasa ....ca vin mafiotii rusi, si canadienii de la RMGC...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>