#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Filtrele lui Birtok Baneasa care reduc consumul de combustibil cu 12 la suta, instalate pe autobuzele STP Alba

Filtrele lui Birtok Baneasa care reduc consumul de combustibil cu 12 la suta, instalate pe autobuzele STP Alba

Revista nr. 109 | 07-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Societatea de Transport Public Alba Iulia a început o colaborare cu tânărul inventator Corneliu Birtok Băneasă din Deva. La începutullunii octombrie 2011 Birtok Băneasă şi veteranul Iustin Capră s-au numărat printre invitaţii Târgului ALEA 2011.

STP Alba va folosi filtrul economic realizat de Corneliu Birtok Băneasă - unu filtru special de aer care reduce consumul de combustibil şi măreşte puterea motorului.

Experimental, pe unul dintre autobuzele STP a fost montat un afiltru realizat de Birtok Băneasă, şi după aproximativ două săptămâni, s-a calculat o reducere cu aproape 10% a consumului, fără a se înregistra alte efecte secundare. Aşadar STP Alba doreşte extinderea experimentului şi la celelalte tipuri de autobuze din dotare. Monitorizarea este încă în proces, dar STP Alba va oferi curând alte date tehnice...

Pentru început un asemenea filtru economic a fost montat pe un autobuz Guleryuz (realizat în Turcia), cu motorizare MAN, dar treptat maşinile STP Alba vor avea filtrele respective.

„Acest filtru este multifuncţional: pe lângă funcţia principală de filtrare a aerului, acesta creşte viteza aerului aspirat şi scade rezistenţele gazodinamice la înaintarea aerului. Rezultatul este o creştere a puterii motorului cu 8-9% care este obţinută la 350-400 de ture mai puţin decât în cazul filtrului original. Adică, în cazul unei turaţii de 2.600 rotaţii pe minut cu filtru supraaspirant rezultă aceeaşi putere ca la 3.000 de rotaţii cu filtru clasic, rezultând astfel o economie de combustibil care poate ajunge până la 15%. Toate filtrele sunt marca „AIR by Corneliu”, 100% românească şi sunt produse de mine”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă.

De remarcat faptul că tânărul inventator Corneliu Birtok Băneasă este deţinătorul premiului WIPO (Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală – Geneva, Elveţia) „Cel Mai Bun Inventator” acordat în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Investiţii de la Moscova, în septembrie 2010, o distincţie care se acordă o singură dată în viaţă unui inventator.

„Prin reducerea consumului, filtrul inventat de Corneliu Birtok Băneasă ajută şi la reducerea poluării – un aspect foarte important pentru STP Alba, care a investit în ultimii ani în autobuze Euro 5. Majoritatea celor 86 de autobuze din dotarea STP sunt mai noi de cinci ani, au aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară şi generează un impact redus asupra mediului”, după cum a precizat directorul STP, Stelian Nicola.

STP mai are aproape 40 de autobuze la Turda, autobuze pe care vor fi instalate filtrele lui Birtok Băneasă.

Cu siguranţă benzinarii nu vor fi fericiţi să afle că la Alba Iulia autobuzele publice consumă mai puţin combustibil... Problema este că aplicaţia s-ar putea răspândi şi la alte companii de transport din toată ţara.

 

Taguri: filtre, aer, Birtok Baneasa, reduc, consum, combustibil, 12 la suta, instalate, autobuze, STP Alba, targ, ALEA, energie, verde

Ratari

Criticisme (1)

Mesterca Cristinel
12-05-2012
la ce pret este acest filtru ? unde se poate gási?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>