#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Prezenta poetului basarabean Nicolae Dabija la Alba Iulia s-a transformat intr-o sarbatoare a culturii romanesti

Prezenta poetului basarabean Nicolae Dabija la Alba Iulia s-a transformat intr-o sarbatoare a culturii romanesti

Revista nr. 108 | 18-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Joi, 17 noiembrie, Galeria Municipală de Artă din Alba Iulia a fost plină cu oameni de cultură strânşi în jurul unui om special: scriitorul basarabean Nicolae Dabija, care a venit să îşi prezinte volumul „Poeme pentru totdeauna”.

Scriitorul Nicolae Dabija a fost însoţit de editorii săi de la Iaşi, Daniel şi Filomena Corbu, cei care conduc editura Feed Back din iaşi. Scriitorul a vorbit minute în şir despre suferinţa limbii române din Basarabia, despre durerile naţiunii româneşti de dincolo de Prut, dar şi de nerecunoştiinţa unora dintre românii care locuiesc în România.

Daniel Corbu a mărturisit: „Adrian Păunescu mă întreba: Cine nu ar fi fericit să scrie două versuri ca astea? „Doru mi-i de dumneavoastră, ca un zid de o fereastră”.

La eveniment au mai vorbit poetul albaiulian Ion Mărginean, Mioara Pop - directoarea Bibliotecii Judeţeană „Lucian Blaga” a judeţului Alba, Ion Dumitrel (preşedintele Consiliului Judeţean Alba), sculptorul Romi Adam, Filomena Corbu.

Filomena Corbu a oferit două premii speciale oferite de Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” de la Iaşi (festival ajuns la ediţia a III-a în 2011): premiul „Pro Memoria” pentru sculptorul Romi Adam, cel care a realizat bustul lui Grigore Vieru de la Alba Iulia şi de la Chişinău. Un al doilea premiu - „Premiul pentru Promovarea Valorilor Naţionale” - a fost oferit lui Ion Dumitrel, numit „ministru al patriotismului”. Ion Dumitrel a primit pentru al doilea an un premiu oferit de Festivalul de Poezie de la Iaşi.

Pe lângă aceste două premii, Filomena Corbu a acordat cartea lui Nicolae Dabija câtorva din truditoarele la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” a judeţului Alba.

În sala neîncăpătoare i-am văzut pe istoricul Vasile Moga, scriitorul Gheorghe Jurcă, scriitorul Gheorghe Dinică, Ioan Popa, editorul Virgil Şerbu Cisteianu (căruia Nicolae Dabija i-a mulţumit în plen pentru publicarea unor cărţi cu autori din Republica Moldova), scriitorul Gheorghe Dăncilă, Nicolae Bodea - director în Consiliul Judeţean Alba, scriitorul Ironim Muntean, viceprimarul Ioan Băgăţan, Sorin Bumb - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, pictorul Ştefan Szakacs, poetul Dumitru Mălin, scriitorul Mihai Pascaru etc. Invitată de organizatori ca o surpriză, interpreta Marinela Baba a cântat două melodii.

La final, Nicolae Dabija a acordat autografe. Invitaţii au fost îmbiaţi cu un pahar de vin şi cozonac.

 

Taguri: prezenta, poetul, basarabean, Nicolae Dabija, Alba Iulia, s-a transformat, sarbatoare, cultura, romaneasca, Daniel Corbu, Ion D

Ratari

Criticisme (3)

Doru
19-11-2011
Te salut, frate Dabija! Te salut, Basarabie!
Raspunde
Actorul Vasile Butnaru
25-01-2012
Alba Iulia. Anul 2005. Monodrama"INGERUL"de Leonida Lari.
Raspunde
GABRIELLA COSTESCU
29-01-2012
L-am auzit pe Dan Puric mereu pomenindu-l pe domnul Dabija, văzând acum că se află alături de Ion Mărgineanu şi Ion Dumitrel,mi-am amintit de festivalul "Lucian Blaga" din 2011 unde am fost primită foarte bine de edilii de la Sebeş.Îmi doresc şi eu cartea POEME PENTRU TOTDEAUNA a domnului Dabija.Vă rog să mă contactaţi la adresa ID:costescu_gabriella@yahoo.com Locul meu este ]ntre cei cu starea spiritual[ a poeziei.Gabriella Costescu Sighişoara
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>