#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor din scolile judetului Alba

Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor din scolile judetului Alba

Revista nr. 106 | 05-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Localităţile Cut şi Gârda sunt primele două localităţi care au anunţat că nu mai sunt bani de salariile profesorilor, salarii aferente lunilor octombrie-noiembrie-decembrie.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba, prof. Ioan Stanca în cadrul recentei conferinţe de presă a PNL Alba (vineri, 4 noiembrie 2011).

Prof. Ioan Stanca, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba (SIA) a declarat:
„Din păcate lucrurile se degradează pe zi ce trece. Aş vrea să punctez o primă chestiune legată de intervenţia dnei ministru secretar de stat Oana Badea, prin care liniştea pe toţi cei din Învăţământ, în sensul că există bani de salarii. Îmi cer scuze faţă de dânsa pentru că am greşit la ultima conferinţă când am spus că nu vor fi bani de luna viitoare.
Banii nu sunt din această lună. Deci am greşit cu o lună, şi o rog respectos să procedeze la rezervele Ministerului, aşa cum a declarat în comunicatul de presă, să facă în aşa fel încât oamenii să îşi primească oamenii salariile.
Astăzi de dimineaţă am fost sunat de cei de la Cut, de liderul de sindicat, care mi-a spus că nu au bani de salarii.

Am luat legătura cu Inspectoratul Şcolar, am fost la dl. inspector general. Ne-a transmis că există bani pentru partea de net, asta însemnând că la nivelul primăriilor sumele totale nu există complet şi atunci vor fi plătite doar partea de net, iar dările către Stat nu vor fi virate decât către sfârşitul lunii.

În mod normal până în 25 ale lunii se pot vira taxele şi impozitele către stat. Dacă aceasta este soluţia cu care a vrut să ne liniştească dna Oana Badea, pe noi ne îngrijorează, pentru că dacă acum în luna noiembrie, pentru salariile aferente lunii octombrie sunt probleme... ce va fi peste o lună, două, când va veni iarna şi oamenii vor trebui să plătească gazul mai scup, curentul mai scump?... şi să sperăm că Oana Badea va găsi resurse şi va vira pe cardurile oamenilor diferenţele pe care nu le primesc de la salarii.

S-ar putea să avem o surpriză nefericită să se primească doar la nivelul salariului de încadrare, deci fără alte drepturi salariale, pentru că am certitudinea, din păcate, că nu vor fi alocate sumele în totalitate.

O altă chestiune foarte gravă care a apărut este ordinul dat de Inspectoratul Şcolar General (n.a. – dat în 2 noiembrie 2011) în unităţile de învăţământ să nu mai fie reţinute pe statele de plate contribuţiile şi ratele către CAR şi cotizaţia către sindicat, care este de fapt un abuz, o încălcare a legii. Acest ordin a fost transmis în urma apariţiei în data de 1 noiembrie în Monitorul Oficial nr. 772 din 1.11.2011 a Ordinului de Ministru, contrasemnat de MAI şi DGFP, prin care se stipulează obligativitatea tuturor unităţilor de învăţământ să se folosească pentru calculul de salarii programul pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei.

În acest ordin nu se stipulează nicăieri că nu se vor face reţineri sau alte probleme...
Iar în conferinţa din 1 noiembrie a ministrului Educaţiei cu inspectorii şcolari, a transmis ordin către aceştia să transmită ordin în şcoli să nu se mai reţină CAR-uri şi cotizaţia către sindicat pe statele de plată.


Abuzul este legat de faptul că Legea 62/ 2011 la art.24, Legea Dialogului Social, este prevăzut în mod expres: cotizaţia către Sindicat este deductibilă din impozit, chestiune care revine exclusiv angajatorului. Nereţinându-se către Sindicat, automat viramentele către Stat, vorbim de impozitele care se reţin pe statele de plată şi toate contribuţiile nu vor mai fi calculate corect. Directorii de unităţi de învăţământ şi contabilii sunt cei care răspund de corectitudinea întocmirii documentelor privind statele de plată. Automat ei au procedat la executarea unui ordin din partea inspectorului general, ştampilat şi semnat. Înseamnă că toţi intră în aceeaşi situaţie şi începând de mâine (n.a. – sâmbătă, 5 noiembrie), când vor fi primele salarii, noi vom proceda în urma consultării cu o echipă de avocaţi... vom proceda la plângeri penale împotriva directorilor şi vom chema martori, pentru fiecare parte, contabilul unităţii respective de învăţământ şi pe inspectorul general.

Cu certitudine, martorii vor deveni inculpaţi în cazul urmăririi penale, pentru că responsabilitatea este a celor care nu respectă legea. Deci Codul Fiscal este deasupra ordinului de ministru şi nu vom renunţa sub nici o formă la drepturile noastre. Este clar o intenţie politică, sesizăm noi în acest moment, prin faptul că se doreşte distrugerea mişcarii sindicale. Vreau să-i informez pe toţi cei care au gândit că dacă nu vom mai primi cotizaţiile reţinute pe statele de plată vor distruge activitatea sindicală se înşală, pentru că noi ne vom reorganiza şi nu depindem exclusiv de această cotizaţie. Activitatea nu înseamnă cotizaţie şi atât.

Cei care suntem în fruntea sindicalor aleşi o să ne face treaba de acum încolo tot aşa cum am început în ultima perioadă şi vom veghea ca tot ce înseamnă lege să fie respectat. Din păcate suntem nevoiţi să pierdem timpul cu toate inepţiile transmise de ministrul Funeriu şi ministrul secretar de stat Oana Badea. Ne ocupăm timpul cu probleme de acest tip în loc să ne ocupăm de activitatea sindicală care prespune şi alte lucruri decât procese. Legat de acest aspect, aş vrea să vă precizez că deja avem în instanţă depuse peste 60 de dosare privind recuperarea diferenţei dintre 130 de lei şi 100 de euro (echivalent în lei) privind procurarea de material didactic de către personalul din Învăţământ”.

După şcoala din Cut a urmat şcoala din Gârda de Jos care a anunţat că nu mai sunt bani pentru plata salariilor profesorilor aferente lunii octombrie 2011. Sunt 3 luni pentru care nu mai sunt bani pentru plata salariilor...

Situaţia asta disperată se repetă în întreaga ţară, şi în ceea ce priveşte lipsa banilor pentru salarii, şi reţinerea cotizaţiilor pentru sindicate...

 

Taguri: nu sunt, bani, pentru, salarii, profesori, scoli, judetul, Alba, Ioan Stanca, SIA, cotizatii, distrugerea, miscarii, sindicale

Ratari

Criticisme (1)

anonim
06-11-2011
Cum ajung oameni care isi permit sa faca asemenea greseli in functii de genul asta? Cine si cum face calculele?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>