#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Resedinta Administratorului Daciei Romane de la Apulum se dezvaluie public intr-o expozie la Alba Iulia

Resedinta Administratorului Daciei Romane de la Apulum se dezvaluie public intr-o expozie la Alba Iulia

Revista nr. 106 | 02-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Joi, 3 noiembrie 2011, ora 12.00, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va găzdui vernisajul expoziţiei „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”.

Expoziţia prilejuieşte prezentarea unor artefacte romane descoperite în săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului la sediul guvernatorului provinciei Daciei romane, care şi-a avut reşedinţa în oraşul antic Apulum (Alba Iulia). Vor putea fi văzute inscripţii, piese de podoabă şi vestimentaţie, părţi ale unor statui imperiale, obiecte folosite în viaţa cotidiană, materia tegular purtând ştampilele trupelor însărcinate cu paza guvernatorului etc.

Evenimentul este o parte a unui „proiect cultural, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care-şi propune de a face cunoscut publicului larg Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Se cunoaşte că începând cu a doua jumătate a secolului a II-lea d.Ch., guvernatorul Daciei romane şi-a stabili sediul la Apulum. Palatul servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim rang în provincie şi reşedinţa privată a guvernatorului. Vestigiile aparţinând acestui edificiu complex – de la descoperirile făcute de Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia şi până la cercetările recente, făcute pe str. Munteniei de un colectiv condus de Viorica Rusu-Bolindeţ, în perioada 1992-2011 – vor fi „redescoperite” de cei interesaţi în cadrul acestei expoziţii. Modul de valorificare a acestor impozante ruine – de la imagini şi planuri la machete şi reconstituiri 3D – vor avea darul de a oferi vizitatorilor un tablou a ceea ce a însemnat în antichitate Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum”, se arată dintr-un comunicat trimis de Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cu acest pprilej va fi lansat un pliant şi o broşură, ambele semnate de Viorica Rusu-Bolindeţ, Teodor Muntean, Rada Varga, Iulia Strâmbu şi George Bounegru. Ambele materiale sunt menite să facă cunoscut publicului rezultatele cercetărilor arheologice efectuate la Palatul guvernatorului de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent.

Manifestarea este organizată Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba.

Expoziţia stă la dispoziţia publicului albaiulian în perioada 3 noiembrie-31 decembrie 2011.

 

Taguri: resedinta, administratorul, Dacia, romana, Apulum, se dezvaluie, public, expozie, Alba Iulia, muzeul, Unirii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>