#452
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
O mega-afacere culturala cu bani multi pentru clientii de partid

O mega-afacere culturala cu bani multi pentru clientii de partid

Revista nr. 102 | 05-10-2011 | Alexandru Mitchievici


În perioada 30 septembrie-2 octombrie, la Alba Iulia a avut loc prima ediţie a Festivalului „Dilema Veche”, un eveniment care a costat peste 100.000 euro, la un calcul simplu. Evenimentul a fost plătit din bani publici: în mod egal au dat câte o treime: Primăria Alba Iulia, CJ Alba, o altă treime a fost asigurată din alte surse (Ministerul Culturii, sponsorizări etc).

Când e vorba de evenimente culturale într-un sat ca Alba Iulia... nimic nu e prea mult. Însă am avut impresia că Festivalul „Dilema Veche” a fost făcut în grabă, cu dedicaţie pentru cineva anume.

Dilematicii... Până la urmă ne-am lămurit pentru cine era Festivalul: pe afiş unul dintre partenerii media era Alba TV (singurul partener media local), iar în organizarea Festivalului era Grup Corint Alba Iulia (firmă de casă a PDL Alba şi a lui Mircea Hava, primarul Albei); Grup Corint a apărut pe puţine afişe, probabil nu s-au înţeles oamenii cu organizatorii sau nu au dorit să fie prea vizibili: cert este că pe afişele Festivalului din ziarul Unirea apare şi Grup Corint.

Credem că au fost urmărite câteva aspecte:
1.Promovarea Grup Corint şi a Traseului celor Trei Fortificaţii în mass-media naţională (multe din evenimentele Festivalului au fost găzduite de Grup Corint, la Traseul celor Trei Fortificaţii)
2.Pomparea de bani publici în Grup Corint (prin intermediul unui festival cultural care nu poate fi contestat)
3.Contracararea unor critici privind distrugerile arheologice (medievale şi romane) din Cetatea Alba Iulia, în principal din Parcul Custozza şi din Ravelinul Trinităţii, dar şi din alte locuri din Cetate
4.Închiderea gurii tuturor acelora care spun că Parcul Custozza a fost distrus intenţionat, deşi autorităţile susţin că a fost de fapt „reabilitat” (de acum înainte vor fi multe „evenimente” în Custozza, pentru că cei de la Corint nu mai primesc pe locul lor târguri ca Apulum Agraria sau alte similare; s-a văzut la ediţia Apulum Agraria 2011 care a fost trimis departe de Cetate, în Piaţa Pascu)

Dincolo de politică şi afaceri, au fost şi probleme de organizare, deranjante pentru mulţi spectatori:

1.Popularizare defectuoasă, târzie a evenimentului. Prezentarea Festivalului „Dilema Veche” pentru presa judeţului Alba a fost făcută doar cu două zile înainte de debutul său - ca o comparaţie, Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” a fost prezentat cu 3 săptămâni înainte de prima zi a festivalului de teatru.

2.Programul concertelor din Custozza au fost decalate: spre exemplu, concertele The Mono Jacks şi Celelalte Cuvinte au fost decalate cu 2 ore.
3.Ca o mică „defecţiune” notăm aici şi lipsa patronului spiritual al „Dilemei Vechi”: filozoful, intelectualul de marcă Andrei Pleşu - despre care s-a spus că e bolnav.

 

Taguri: mega, afacere, culturala, multi, bani, clientii, partid, PDL Alba, Mircea Hava, Grup Corint, traseul, celor, 3, fortificatii

Ratari

Criticisme (4)

mama lu mitchievici
05-10-2011
Ba, tu esti facut din l...aba si dus de musca. Alba24 nu ai vazut pe afise? Sau erai orb de foame, pletosule
Raspunde
Radu
06-10-2011
Pentru ipochimenul care a scris mai sus. Prin creierul tau circula multe chestii. As vrea sa te intalnesc. Inca ceva. Cei de la 24 au in vreo 4-5 judete filiale. Asa ca nu sunt locali.
Raspunde
Mephisto
06-10-2011
Mai, dar cine-i gunoiul care a scris primul? De ce-l lasati sa-si scrie elucubratiile pe toti havaiotii si sabaii ???
Raspunde
mircea trifu
09-10-2011
de vreo 15 ani orasul Alba Iulia este prada unei bande de excroci care executa la drumul mare toti banii care se string la primarie..sau la consiliu judetean.petreceri cimpenesti,festivaluri de doi bani in care niste nonvalori imita ca maimutele niste nume incontestabile.Acest amestec de IURES CU DUMITREL il compromite evident pe primul care fara sa-si dea seama a picat in capcana oribila a acestor organizatori de nunti.sper in continuare sa turbeze vre-un cal, ca tot este azi la micesti alt mare festival cultural al manjitului cu tocana si urinatului in boscheti ,si sa-i muste de fund.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>