#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
125 de ani de la nasterea lui Samoila Marza, cel care a pastrat Marea Unire in imagini fotografice

125 de ani de la nasterea lui Samoila Marza, cel care a pastrat Marea Unire in imagini fotografice

Revista nr. 101 | 19-09-2011 | Alexandru Mitchievici


Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, Galtiu, în judeţul Alba, într-o familie greco-catolică. Ca elev, Samoilă Mârza a făcut primele şase clase primare la Şcoala poporală greco-catolică confesională din Galtiu, apoi a urmat liceul la Alba Iulia. După liceu, în perioada anilor 1909-1911 este trimis la Sibiu, unde devine ucenicul fotografului sibian Iainek.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza este recrutat de autorităţile austro-ungare, fiind trimis pe front în Galiţia. În cadrul luptelor a ajuns până la Riga, Letonia. În 1916 este încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei.

Spre sfârşitul războiului Samoilă Mârza ajunge la Trieste, Italia, de unde va pleca la Viena. În capitala Austriei, Mârza reuşeşte să facă trei clişee fotografice care surprind sfinţirea primului tricolor al Consiliului Naţional Român Militar (era 14 noiembrie 1918). Această întâlnire istorică s-a petrecut în prezenţa generalului Boieriu, a marelui Iuliu Maniu şi a celorlalţi militari români din Viena.

Ştiind că în Ardeal se pregăteau evenimente istorice, Mârza pleacă spre Alba Iulia. Din păcate Mârza nu a avut credenţional (permis) să intre în sala în care se decidea Unirea, dar a putut lua pulsul mulţimii sosite la Marea Adunare Naţională.

Aşadar Samoilă Mârza nu a fost acceptat în Sala Unirii, acolo unde se semnau documentele Unirii. Motivul? Fusese acordat un singur credenţional, albaiulianului Bach, fotograf german, care (de frică sau pentru că nu era de acord cu evenimentele care se derulau) nu s-a prezentat la Sala Unirii.

Cu toate acestea Samoilă Mârza a reuşit să realizeze cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Naţională, dintre care trei cu mulţimile venite şi două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii în faţa Marelui Sfat Naţional şi a poporului de către dr. Aurel Vlad şi episcopul greco-catolic, Iuliu Hossu. Alte două fotografii au fost făcute la Galtiu, cu ţăranii pregătiţi să plece spre Alba Iulia.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles, pentru ca aliaţii să vadă clar susţinerea populară de care s-a bucurat evenimentul de la Alba Iulia. Alte exemplare au fost trimise regelui Ferdinand I, primului ministru Ion C. Brătianu, preşedintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, generalului francez Berthelot şi altor personalităţi ale vremii.

În perioada interbelică, în România Mare, Samoilă Mârza a avut şansa de a fotografia mai multe momente istorice: vizita regelui Ferdinand la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni (1919); încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria (22 octombrie 1922); serbările comemorative de la Ţebea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu (1924); sărbătorirea a 10 ani de la manifestările Unirii (1929).

Samoilă Mârza a legat strânse prietenii cu Iuliu Maniu, Octavian Goga, Aurel Vlad, Valer Pop şi alţi fruntaşi ai PNŢ-ului, cu personalităţi ale vieţii politice din Ardeal.

În anul 1967 istoricul Gheorghe Anghel, din funcţia de director al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a reuşit să achiziţioneze de la Samoilă Mârza aparatul fotografic şi clişeele legate de Unire.

În ultimii ani de viaţă a dus un trai sărac, fiind nevoit să-şi vândă unele clişee fotografice.
La 23 noiembrie 2003 la Galtiu a fost dezvelit un bust al fotografului Samoilă Mârza, executat de tânărul sculptor albaiulian Narcis Borteş, moment în care a avut loc şi lansarea cărţii „Samoilă Mârza. 1886-1967. Fotograful Unirii Transilvaniei cu România”.

Fotograful Marii Uniri s-a stins la data de 19 decembrie 1967 din cauza unei boli incurabile, fiind înmormântat la Alba Iulia.


 

Taguri: 125 de ani, nastere, Samoila Marza, a pastrat, Marea, Unire, imagini, fotografice, Galtiu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>