#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia

Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia

Revista nr. 1 | 03-08-2009 | Alexandru Mitchievici

O nouă demonstraţie la Alba Iulia pentru un stil de viaţă pe 2 roţi.

În Germania, Olanda, Danemarca - în general în ţările nordice - există un veritabil cult pentru bicicletă, iar cei care circulă cu bicicleta beneficiază de toată atenţia celorlalţi participanţi la trafic, în primul rând a conducătorilor auto. De fapt, în Occident, bicicliştii şi pietonii sunt protejaţi de conducătorii auto şi de autorităţi.

Aşa e în Occident, la noi e altfel!

De prea multe ori, pentru siguranţa proprie, bicicliştii folosesc trotuarul în loc de şosea. Şoferii sunt total dezinteresaţi de soarta celor care îndrăznesc să circule pe 2 roţi (nemotorizate). În România, practic, municipalităţile nu consideră prioritară mişcarea ciclistă şi, prin urmare nu o sprijină. Clujul este printre puţinele oraşe de la noi care a desenat prin centrul său o pistă specială pentru biciclişti.

Cultura mersului pe 2 roţi este la primele etape în ţara noastră, dar mai ales ultimii 2-3 ani a dus la o creştere a acţiunilor dedicate sau realizate de biciclişti.
În plină criză economică, bicicleta este o alternativă sănătoasă, care oferă bună-dispoziţie - pentru asta trebuie doar timp liber, să cauţi şi să găseşti timp liber! Pentru unii, însă, bicicleta e o formă socială, un manifest, un fel de a trăi. Pe o parte din cei pentru care bicicleta reprezintă o realitate de zi cu zi, un mijloc de transport dar şi o sursă de bună dispoziţie, i-am întâlnit din nou la marşul demonstrativ de vineri, 31 iulie.

Organizatorii de la asociaţia ecologistă Alba Verde au împărţit câteva mesaje biciclo-ecologiste: „Libertate, Sănătate, Mobilitate”, „Put the fun (o bicicletă) between your legs”, „Bicicleta - O maşină în minus”, „Vrem piste pentru biciclişti”. Unul dintre mesaje prezenta evoluţia omului ajungând nu la homo sapiens ci la homo biciclensis.

Ocrotiţi de poliţişti şi jandarmi, peste 50 de biciclişti au făcut o tură a oraşului de la Catedrala Ortodoxă, pe str. Vasile Goldiş, apoi pe B-dul Revoluţiei (trecând pe la Spitalul Judeţean, Stadionul Cetate) până în Cartierul Ampoi, apoi luând-o pe B-dul Tudor Vladimirescu (pe lângă Mall, magazinul Unirea), str. Traian, urcând apoi pe lângă cimitirul orăşenesc şi încheind cursa tot în faţa Catedralei Ortodoxe.La final, o parte dintre biciclişti au făcut o mică demonstraţie pe pseudo-pista de biciclete de pe B-dul Transilvaniei.

 


Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia Aparitia lui homo biciclensis la Alba Iulia
Taguri:biciclete demonstratie Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>