#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară

Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară

Revista nr. 1 | 02-08-2009 | Alexandru Mitchievici


De la poezia concertelor lui Johnny Răducanu în faţa a doar cîteva zeci de oameni, Gărâna Jazz Festival a devenit la ediţia a XIII-a un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară.

Ediţia a XIII-a nu a fost una cu ghinion pentru miile de jazz-eri din ţară şi din străinătate care au urcat în Poiana Lupului (Wolfsberg)

La Gărâna - sau Wolfsberg, cum îi spun localnicii germani de aici - nu a fost frig ca în alţi ani. Din altă perspectivă, putem spune că a fost o ediţie cu mai puţine nume româneşti şi cu mai puţini jazz-eri timişoreni, cum se întâmpla în anii precedenţi. Dar asta este, orice lucru evoluează, se schimbă, se modifică - nu întotdeauna aşa cum ne-am aştepta sau am dori noi.

În paralel cu festivalul de jazz, în satul vecin, la Brebu Nou, a avut loc Festivalul de Muzică Veche. În Poiana Lupului, pe scena festivalului de jazz, s-au prezentat şi două cărţi, semnate de Adriana Babeţi („Prozac”) şi Nicolae Strâmbeanu („Psaltirea Profană”).

Prima seară, vineri (17 iulie), a fost o seară mai liniştită, de calitate; au urcat pe scenă Andrzej Jagodzinski Trio din Polonia, timişorenii de la Jazz de Necaz, Nick Bartsch's Ronin din Elveţia, Terje Rypdal Group din Norvegia.

Sâmbătă, 18 iulie, a fost seara mult aşteptată de Marius Giura (organizatorul principal), care l-a văzut în sfârşit cântând la Gărâna pe marele chitarist american John Abercrombie cu trupa sa. Tot sâmbătă au mai cântat Platonic Band-ul bucureşteanului Beri Barbera, apoi Bega Blues Band & Friends. E foarte binevenită prezenţa trupei lui Bela Kamocsa, pentru că Bega Blues Band păstrează întrucâtva spiritul festivalului din primii ani. În încheierea serii, după John Abercrombie Group şi după o oră de ploaie infernală, pentru doar câteva sute de oameni foarte răbdători, au cântat norvegienii de la Helge Lien Group.

Duminică (19 iulie) au cântat Trigon - o foarte bună trupă de etno-jazz (foarte multe influenţe etno, şi jazz mai puţin), apoi Misi Farkas Trio (trupa timişoreanului Farkas stabilit în Germania). Marea surpriză pentru cei mai mulţi din cei prezenţi în Poiana Lupului a constituit-o trupa norvegiană Nils Petter Molvaer - un jazz cu influenţă electronică pe ritmuri arab-africane, rock progresiv, ambient şi house. Nils Petter Molvaer cântă la trompetă, un muzician despre care unii spun că este cel mai influent trompetist de la Miles Davis încoace. Totul s-a încheiat cu trupa de jazz Ulrich Drechsler Fortune Cookie.

Elena lui Trăia a urcat curajos la Gărâna

Dincolo de penele de curent - inerente în vârful muntelui, în Poiana Lupului, dincolo de potopul din a doua seară, un singur incident a venit să-i tulbure pe fidelii ascultători de la Gărâna: prezenţa inoportună, fastuoasă, a Elenei Udrea, ministrul Turismului, care s-a trezit huiduită şi fluierată de o parte a publicului. Probabil că nu se aştepta la acest lucru.

Oricum ar fi, e un festival altfel, în care te încântă Gigi Tăuş cu gulaşul său, hanul La Răscruce, peisajele, libertatea, spiritul ecologist al rock-erilor şi jazz-erilor veniţi din toată ţara. Acum în 2009 i-am putut vedea ca simpli spectatori şi pe folkiştii Mircea Baniciu şi Alexandru Andrieş (care se încruntă mereu la orice aparat foto care se îndreaptă spre el).

Ciudat este că, prin 2005, la foarte puţină vreme după ce ministrul Culturii de atunci, Mona Muscă, a fost înlocuit de Adrian Iorgulescu, cei doi au fost prezenţi la Gărâna, la festival - o prezenţă discretă, de care nu au prea ştiut nici ziariştii locali.

Acum însă, în 2009, Elena Udrea apare la Gărâna însoţită de bodyguarzi şi televiziuni ca un superstar - şi apare chiar în timpul concertului lui John Abercrombie, marele nume al festivalului în 2009.

Elena Udrea a răspuns ziariştilor prezenţi:

- Cum vă simţiţi aici şi dacă sunteţi surprinsă de ce aţi văzut aici?

- Sunt surprinsă pentru că nu mă aşteptam să văd atâta lume. Ştiam că vin zeci de mii de oameni, dar într-adevăr, să vii, să vezi marea asta de spectatori care stau... E întuneric. Bine, e frumos, nu este frig, stau foarte atenţi, ascultă muzică, e senzaţional, reacţionează la ce aud. E impresionant şi înţeleg că în 13 ani de când este acest festival, el a crescut progresiv ca atracţie, şi îi doresc ca din an în an să vină şi mai mulţi turişti legat de acest festival....

- V-au deranjat huiduielile când aţi intrat?

- Nu, era normal. Trecea un grup imens de oameni prin faţa lor, bloca vederea, erau camere (n.a. - de filmat), era absolut normal. Le-am şi spus că e nepotrivit să traversăm, dar au insistat (n.a. - organizatorii) să trecem prin faţa spectatorilor. Asta arată că oamenii vin aici realmente pentru muzică, nu pentru altceva şi astfel nu vor să fie deranjaţi de trecători.

- Vă place jazzul?

- Recunosc că nu e neapărat o muzică pe care s-o înţeleg, dar îmi place atmosfera care este aici şi în principal sunt fericită să constat că există evenimente care aduc zeci de mii de oameni.

- Ministerul Turismului a luat în calcul să sprijine un asemenea festival?

- Ministerul Turismului ia în calcul să participe la asemenea eveniment. Anul acesta a venit şi târziu solicitarea şi nici nu ştiam exact despre ce este vorba, dar acum am văzut. În anii care vor urma vom fi alături de organizatori, pentru că înţeleg că totuşi este foarte greu să susţii financiar un astfel de eveniment.

Elena Udrea a răspuns bine, prompt, nu s-a supărat (sau nu şi-a arătat supărarea), lăsând să înţeleagă că totul a fost un incident - străin de persoana sa. Numai că la plecare, Elena Udrea a fost huiduită din nou, chiar dacă a ieşit pe o parte laterală - aşa, „ca să nu deranjeze lumea”. A fost un semn că ea a fost huiduită nu pentru ea însăşi, ci pentru ceea ce reprezintă - şi anume, favorita ministerială a preşedintelui Traian Băsescu

O fi vreun semn că se clatină acest regim al malversaţiunilor, că se apropie de final regimul Băsescu?!

În public s-a numărat şi un tânăr politician din Alba, Cornel Suciu, cel care, datorită plecării din PSD în PD-L, a pierdut postul de senator lăsat moştenire de George Maior (post primit de Liliana Tomoiagă).

Ce va fi în 2010, la ediţia a XV-a, vom vedea! Noi vom fi acolo!


Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară Gărâna Jazz Festival a ajuns un mega-business cultural cu 7.000 de spectatori pe seară
Taguri:Garana, jazz, 2009, Marius Giura, John Abercrombie, Nils Petter Molvaer, Gigi Taus, Mircea Baniciu, Alexandru Andries

Ratari

Criticisme (4)

Max
13-06-2014
Faina editie. Inca mai traia Bela Kamocsa!
Raspunde
Madam Recame
05-07-2014
O editie cu Madam Udrea
Raspunde
Red
06-07-2015
Ce amintiri frumoase de la acea editie ! Cu Nuti Udrea care trecea prin fata scenei.... Dar la un moment dat, asa cum spunea cineva, raman doar amintirile!
Raspunde
traian
24-09-2017
Blonda Nuti, un fel de Gabriela Fii Rea a fostului, defunctului PDL, transformat peste noapte in PNL.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>